Krakau in Polen was geen stad die ik al in het vizier had voor een lang weekend weg. Krakau bleek absoluut de moeite waarde. Wij (ik en een Japanse vriendin uit Zwitserland) waren er donderdagavond tot en met zondagochtend in het laatste weekend van augustus. Ik zou wel vijf dagen in Krakau en omgeving kunnen doorbrengen, zoveel is er te doen. Lekker eten op aangename terrassen, gezellige wijken met leuke winkels, koele parken met veel bankjes en veel culture bezienswaardigheden. En niet ver van Krakau zijn er de werelderfgoed sites van Auschwitz en de oudste nog werkende zoutmijnen in Wielickza.

Het compacte centrum van Krakau

Het centrum van Krakau wordt gevormd door de Oude Stad, met veel statige panden in pastelkleuren. Het centrum is compact en goed te belopen. Het grote centrale plein Rynek Główny was ’s avonds een enorme drukte van belang, met toeristen, artiesten, marktkraampjes, luide muziek en vele terrassen. En niet te vergeten de vele rijk versierde paarden met witte koetsen, die hun rondjes over de kasseien maakten. Kennelijk verwachten de bestuurders dat je ze hoort aankomen door het geluid van de hoefijzers van de paarden. Dat ging in mijn geval twee keer maar net goed. De bestuurders hebben geen bel of toeter en schreeuwen ook niet bij een dreigende botsing.

Weekend Krakau in Polen - Rynek Glówny, het centrale plein van Krakau
Rynek Glówny, het centrale plein van Krakau

De Oude Stad wordt nog steeds grotendeels omringd door een vestigingsmuur. Die vier kilometer vormen ook een langwerpig park in de stad met veel gras, bomen en bankjes. Een koele oase in de zomerhitte en een prettig alternatief om ergens te komen in plaats van de al eerde bewandelde straten. Het centrale plein biedt zelf ook ontsnappingsmogelijkheden aan de hitte. Niet alleen de overkapte terrassen brengen koelte, ook de markthal in het midden van het plein is voor iedereen aan weerszijden toegankelijk en heeft een hele serie kraampjes met traditionele souvenirs.

Twee niet te missen bezienswaardigheden

Het schitterende interieur van St. Mary’s Basilica

Op dit plein staat de St. Mary’s Basilica. Ik heb al heel wat kerken bezocht, maar deze komt in mijn top drie. Wat een schitterende, kleurrijke wanden en gewelfde plafonds. Het blauw en dieporanje combineren mooi met het goud en het donkerbruine hout. Achter het altaar hangt het indrukwekkende drieluik van Veit Stoss uit de vijftiende eeuw. Wel veel goud maar zonder dat ik het kitsch vond worden. Ik heb er eindeloos veel foto’s genomen. Je kan de gratis ingang voor gebed nemen, maar dan blijf je wel op afstand van het altaar. Het is de moeite waard de toeristeningang aan de rechterzijde te nemen. Hiervoor koop je een ticket (toegang plus fotosticker) voor ongeveer vier euro in het gebouwtje recht tegenover deze ingang.

Weekend Krakau in Polen - Het gewelfde plafond met kleurrijke muren van de St. Mary’s Basilica
Het gewelfde plafond met kleurrijke muren van de St. Mary’s Basilica

Struinen door de Joodse wijk Kazimierz

Naast het centrum raad ik je aan de Joodse wijk Kazimierz te bezoeken, net ten zuidoosten van het centrum. Smalle straatjes van kinderkoppen met aan weerszijden twee verdiepingen tellende stadshuizen in zachte gele en witte tinten geverfd; de ramen strak in slagorde. Op de begane grond in Ulica Jozefa bevinden zich leuke restaurantjes en winkels. Hier vind je winkels voor kleding, sieraden en keramiek van Poolse ontwerpers. Hier ligt ook een van de oudste begraafplaatsen van Europa: de Joodse Remu’h begraafplaats. De nazi’s hebben de begraafplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Diverse graven zijn bij opgravingen teruggevonden en van brokstukken van vernielde grafstenen is een mooie herinneringsmuur gebouwd.

Weekend Krakau in Polen - Herinneringsmuur op de Joodse Remu’h begraafplaats in Kazimierz
Herinneringsmuur op de Joodse Remu’h begraafplaats in Kazimierz

Pools eten in Krakau

Ik was niet bekend met de Poolse keuken en mijn beeld ging richting hartige, stevige maaltijden. Dat beeld is deels bevestigd, maar het bleken wel verfijnde, stevige gerechten. En de prijzen zijn lager dan in Nederland. De goulashsoep geserveerd in een uitgehold brood was heerlijk bij Morela in de straat Stolarksa. Een rustigere straat, vlakbij het centrale plein Rynek Główny, met aan weerszijden diverse restaurants. De restaurants aan de ene kant hebben overdekte terrassen, maar Morela heeft een binnenplaats achter het restaurant waar je buiten kunt eten. Dit is vaak het geval in Krakau doordat veel gebouwen een binnenplaats hebben.

“St. Mary’s Basilica staat nu in mijn top drie van bijzondere kerken.”

Niet te versmaden was de ganzenpoot in pruimensaus bij Kogel Mogel in de straat Sienna. Dit is een zijstraat van het plein Rynek Maly, de kleinere, rustigere buur van Rynek Glówny. Ik had niet eerder ganzenpoot gegeten. Het vlees deed me eerder denken aan bijvoorbeeld ham- of sukadelappen dan aan ander gevogelte. De pruimensaus was supergoed. Een ganzenbout is wel groot, dus een toetje paste er niet meer bij.

Weekend Krakau in Polen - Zoete Poolse pierogi met blauwe bessen
Zoete Poolse pierogi met blauwe bessen

Een Pools gerecht dat je op diverse menukaarten kunt vinden zijn pierogi, Poolse dumplings. Elk restaurant biedt zijn eigen variaties voor de vulling. Je krijgt er vaak een stuk of zeven à tien als hoofdmaaltijd, maar je kan prima vragen om een kleinere portie als voorgerecht. Als je dan allebei een andere soort kiest, dan kun je in ieder geval twee varianten proeven. Ze staan dus vaak als hoofdgerecht op de kaart, terwijl er een variant is die wij in Nederland eerder als toetje zullen willen eten. Die dumplings zijn gevuld met zomerfruit. Het leek me een vreemde combinatie, maar die van restaurant Wrega in Ulica Jozefa in de wijk Kazimierz, gevuld met blauwe bessen, waren heerlijk. Een ander zoet gerecht, appeltaart maar net iets anders dan wij gewend zijn, was met dat zalige ijs smullen op het terras van Ratuszowa op Rynek Glówny.

De zoutmijnen van Wielickza

Tien kilometer buiten Krakau liggen de zoutmijnen van Wielickza. Er wordt nog steeds zout gewonnen, maar niet veel meer. De eerste houten trap met 378 treden brengt je 27 verdiepingen onder de grond. Daarna volgenden nog meer (kortere) trappen. In totaal schijn je 3,5 kilometer te lopen. Hoewel de gangen breed, vlak en hoog zijn, wilde iemand in een groep voor ons snel weer naar buiten. Zuurstof wordt er rondgepompt, waardoor regelmatig de ene toegangsdeur dicht moet voordat de volgende open mag.

De meest bijzondere ruimte is de kathedraal op ruim 100 meter diepte. Alles is van zout, ook de beelden en driedimensionale schilderijen. Het is zeker bijzonder, maar toch niet zo bijzonder als ik had verwacht. Dat kwam misschien doordat alles donkergrijs was waar ik veel meer wit had verwacht. De rit naar boven was erg leuk: met een oude mijnlift.

Weekend Krakau in Polen - Lange houten trap de diepte in van de zoutmijnen in Wielickza
Lange houten trap de diepte in van de zoutmijnen in Wielickza

Omdat er via de website geen Engelstalige rondleidingen meer beschikbaar waren, heb ik een tour geboekt via Getyourguide. De toegang tot de mijn is 19 euro en zij hadden een last-minute aanbieding voor 58 euro voor twee personen. Dus voor een tientje per persoon is dan je vervoer heen en weer geregeld. Het grote voordeel was dat we niet in de rij hoefden te staan. Touroperators bieden vaak de mogelijkheid de zoutmijnen en Auschwitz op een dag te bezoeken, maar dat lijkt mij wat te veel van het goede.

Wanneer ga jij naar Krakau?

 

Weekend Krakau in Polen