Het is lang geleden dat ik een blog heb geschreven voor deze website. Inmiddels ben ik al ruim twee jaar terug van mijn wereldreis. Ik woon nu in België, waar ik een wandelblog over bewegwijzerde wandelroutes ben begonnen. Hoe dat allemaal zo is gekomen, kun je hier onder lezen.

Een stukje reisgeschiedenis

In augustus 2016 schreef ik mijn eerste blog over een eventuele wereldreis. De kriebels kwamen weer op om voor een langere tijd te kunnen reizen. Daarvoor had ik verschillende opties om deze wens qua beschikbare tijd te realiseren. Twee keer eerder ben ik vijf maanden weg geweest. Nu zou ik wel minimaal een jaar onderweg willen zijn. Uiteindelijk kies ik voor flexibiliteit in plaats van baanzekerheid. Het verlangen om te kunnen gaan reizen zonder einddatum is te sterk. Begin 2017 heb ik mijn baan opgezegd en mijn huis in Nederland verkocht. Hierdoor had ik de vrijheid om een wereldreis van 2,5 jaar te maken. Wat fijn dat dat pre-corona gewoon kon. Het is zeer jammer dat veel mensen hun reis hebben moeten afbreken of er niets eens aan konden beginnen.

Ik heb uiteindelijk in die periode in 20 landen verbleven. Dit waren onder andere Indonesië, Maleisië, Cambodja, Myanmar, Mongolië, China, Oman en Jordanië. En ook een aantal Europese landen zoals Slowakije, Portugal en Roemenië. Mijn Twitter-tijdlijn brengt mijn wereldreis het meest compleet in beeld. Voor nog meer foto’s kun je terecht op mijn Instagramaccount @liannereist.

Vestiging in België

Hoe kwam ik dan in België terecht? Tijdens mijn wereldreis heb ik een leuke Vlaamse man ontmoet in Mongolië. We hebben elkaar later nog ontmoet in onder andere Jordanië, Spanje en Slowakije. Vanwege deze liefde ben ik in de tweede helft van 2019 in West-Vlaanderen (Brugse Ommeland) komen wonen. Hij had daar een huis, dus we besloten dat eerst als gezamenlijke woonplaats uit te proberen. En het is uitproberen, want om als stadsvrouw op het platteland te gaan wonen is niet niks.

Andere leefomgeving

Dat was zeker een hele verandering. Niet alleen het weer wonen op een vaste plek en het samenwonen, maar ik ruilde ook het leven in de stad Den Haag in voor het West-Vlaamse platteland. Mijn uitzicht op Haagse huizen uit het begin van de twintigste eeuw is verruild voor een uitzicht op paarden en maisvelden.

“Dat was zeker een hele verandering”

De melkwagen komt een paar keer per week langs voor een boer verderop in de straat. En Brugge is een mooie stad maar wel een heel stuk kleiner (bijna vijf keer kleiner in aantal inwoners) dan Den Haag. Hierdoor ontbreken bepaalde winkels, voorzieningen of initiatieven. Ook ben ik er pas na 16 kilometer fietsen. Ik heb twee jaar geprobeerd alles op de fiets te doen, maar in de nattere en koudere maanden is dat toch minder aangenaam. Nu ben ik overstag gegaan en heb ik een auto gekocht. De laatste keer dat ik mijn eigen auto had is dertien jaar geleden.

Mijn verhuizing naar Vlaanderen werd snel opgevolgd door de tijd van corona-lockdowns. Dat bracht helemaal een einde aan mijn reisavonturen. Dat was zeker even slikken.

Meer gaan wandelen

Je zou dan kunnen denken dat ik in de coronaperiode tijd genoeg had om reisverhalen op te schrijven. Toch is dat er niet van gekomen. Net zoals ik nog steeds niet alle fotoalbums van mijn wereldreis heb gemaakt. Ik weet niet precies waarom, maar ik kon me er niet toe aanzetten.

Net als vele anderen ben ik tijdens de coronapandemie meer gaan wandelen. Ik was daarvoor op zoek naar bewegwijzerde wandelroutes. Hoewel ik deze wandelroutes afwissel met gps-routes of wandelen via knooppunten, hou ik van de ontspanning van bewegwijzerde routes. Simpel wandelen zonder kaart, boekje of telefoon in mijn hand. Het bleek alleen al snel dat ik voor de bewegwijzerde wandelroutes in mijn woonplaats op meerdere websites moest zoeken. Voor het complete overzicht van mijn woonplaats was ik al snel vijf websites verder. Toen de coronaperiode langer aanhield, heb ik besloten deze informatie niet alleen te gaan verzamelen, maar er ook een website aan te wijden.

Mijn nieuwe website over bewegwijzerde wandelroutes

Er is al veel aanbod op het gebied van wandelroutes. Maar zoals gezegd, kon ik nog geen totaaloverzicht vinden van bewegwijzerde wandelroutes in Vlaanderen. En ik wilde dit overzicht graag combineren met mijn impressies van deze wandelingen in een wandelblog. Dus heb ik eind vorig jaar de knoop doorgehakt en het domein www.wandelroutesvlaanderen.be aangevraagd.

Ook wilde ik graag deze website zelf gaan bouwen. Met Elementor zou dit mogelijk moeten zijn. Ik ben begonnen mij er wegwijs in te maken en beetje bij beetje een aantal basispagina’s op te stellen. Ik had besloten niet langer te wachten en heb de website 9 februari online gezet. Nu kan ik die stapje voor stapje verder gaan verbeteren en uitbreiden.

Ik ben in ieder geval al blij met de overzichtskaart van bewegwijzerde wandelroutes in West-Vlaanderen. Daar woon ik en dat is de start van het overzicht geworden. De andere provincies zullen volgen.

logo-wandelblog-bewegwijzerde-wandelroutes-vlaanderen-logo-high-met-tekst

Mijn wandelblog over bewegwijzerde wandelroutes

Naast het overzicht beschrijf ik mijn indrukken van de wandelroutes in mijn wandelblog. Dit zijn impressies op een specifieke dag, waarbij de foto’s een beeld geven van de wandelpaden en het landschap op dat moment. Zo liep ik de Heidewandeling in het Brugse Ommeland in augustus met de heide in bloei. Die wandeling zal je anders ervaren in december. Als Nederlandse in West-Vlaanderen beschrijf ik in deze wandelverhalen ook regelmatig over verschillen die mij opvallen.

Als ik een wandelroute heb gelopen, dan zet ik de wandelinformatie ook een rijtje. Ik verzamel de praktische info over de bewegwijzerde wandelroute zoals afstand, startpunt, vervoer, horeca en wandelbankjes. Dat staat alles mooi bij elkaar. Voor bijvoorbeeld de Heidewandeling ziet dat er dan zo uit.

Wandelplezier

Aangezien er alleen al in West-Vlaanderen 350 bewegwijzerde wandelroutes (luswandelingen) zijn, kan ik voorlopig vooruit. Samen zijn dat ruim 2400 wandelkilometers. Dus er is nog veel te wandelen. Ik kijk er naar uit om verder te werken aan deze website met mijn wandelblog bewegwijzerde wandelroutes en te zien waartoe het leidt. Mijn wandeltweets en wandelfoto’s kun je volgen op @oppadinvl.

Dus kom vooral ook eens wandelen in West-Vlaanderen. Veel wandelplezier!