Dwars door Afrika reizen van Caïro naar Kaapstad stond niet specifiek op mijn verlanglijstje. Toen mijn originele plannen niet konden doorgaan, greep ik deze unieke kans met beide handen aan.

Een half jaar vrij om te reizen

In 2011 had ik de afspraak gemaakt in 2012 een half jaar met ‘sabbatical’ te gaan via de levensloopregeling. Het plan was vijf maanden te gaan reizen. Ik wilde graag begin juni kunnen vertrekken naar Alaska om van daaruit verder naar het zuiden af te zakken. Ik wilde in ieder geval ruim de tijd hebben om de nationale parken in Californië, Nevada, Utah, Arizona en New Mexico te verkennen en diverse hikes te maken. Helaas liep het anders. Een zware operatie eind januari 2012 bleek een grote aanslag op mijn lichaam te zijn en ik werkte in mei nog steeds niet fulltime. Wat nu? Niet in staat grote plannen voor een soloreis te maken, kwam de optie langs voor een expeditiereis door Afrika: van Caïro naar Kaapstad.

“Van Caïro naar Kaapstad werd een reis door twaalf landen: Egypte, Sudan, Ethiopië, Kenia, Uganda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika.”

Een unieke kans

De reisorganisatie Baobab organiseerde deze lange reis in het kader van hun veertigjarig jubileum. Vanuit een soortgelijke reis waren ze veertig jaar geleden ook ontstaan. Cartoon Trans-afrikareis door Baobab: van Caïro naar KaapstadEen groepsreis is niet direct mijn ding vanwege het strakke reisschema dat wordt gehanteerd. Ik kon al van te voren nagaan waar ik me zou bevinden als ik veertig zou worden. Bij groepsreizen horen ook de onvermijdelijke deadlines om binnen twee uur weer te verzamelen voor vertrek. Aangezien ik normaal gesproken alleen de vlucht en het hotel voor de eerste nacht boek, is zo’n geplande groepsreis een totaal andere wereld voor me. En niet in positieve zin. Maar ja, dwars van het noorden naar het zuiden van Afrika klonk ook als een unieke reis. In mei 2012 heb ik toen de knoop doorgehakt om het avontuur aan te gaan en in november 2012 te vertrekken naar Egypte.

Dwars door Afrika

Afrikareis - route door 12 landen van Cairo naar KaapstadVan Caïro naar Kaapstad in vijf maanden was in dit geval een reis door twaalf landen: Egypte, Sudan, Ethiopië, Kenia, Uganda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Wel met grote verschillen in de verblijfsduur per land. Zo waren we vier weken in Ethiopië, maar slechts vijf dagen in Malawi. Met zes mensen legden we de hele afstand af. Andere medereizigers deden een of meerdere van de zes etappes. We reisden met een omgebouwde Mercedes-Benz truck met twintig zitplaatsen (van Dragoman).

Lokaal eten blijft het leukst

De eerste twee maanden kookten we als groep zelf. Later sloot een lokale kok zich aan. In de eerste vier landen vond ik erg leuk lokaal te kunnen lunchen. Soms bij mini-eettentjes langs de weg, zelf in elkaar gezet met eenvoudige middelen. Het belangrijkste waarop ik lette was dat er lokale aanloop was. En dan vooral hetzelfde kiezen als zij, want dat moest wel goed zijn. Ik vind dat een fantastisch en belangrijk deel van reizen: lokale gerechten eten. Eenmaal ten zuiden van Nairobi waren we vooral in wildparken en niet meer in lokale dorpen. Het brood met geraspte kaas en tomaat van de kok dag in dag uit ging me toen wel tegenstaan. Ik kreeg nauwelijks meer de kans lokaal eten uit te proberen. Ik vind rauwe tomaat niet lekker, maar al in Ethiopië ermee begonnen het wel te eten, als een van de weinige verse groenten die beschikbaar waren.

Slapen onderweg op reis door Afrika, vooral kamperen

Het belangrijkste slaapverblijf was een tent; we hebben veel gekampeerd. Toch ook een aantal keer in behoorlijk luxe hotels geslapen. Maar ook zes nachten achter elkaar bushcamping zonder voorzieningen in de Sudanese woestijn. De camping op 3600 meter hoogte in de Ethiopische Simien Mountains had nog wel toiletten. Dan scheelde weer een schop meenemen om een kuil voor je ontlasting te graven. Het hotel in Gondar in Ethiopië had grote kamers met een groot bed, een apart zitje, een TV met filmkanaal, gratis wifi en mooie badkamer. En juist hier buiktyfus opgelopen van een maaltijd bij de buren van het hotel. Dan is het wel lekker verblijven in zo’n kamer en Engelstalige films te kunnen kijken tijdens het herstel. En er was water in de badkamer, wat regelmatig niet het geval was in Ethiopië.

In het hotel in Wadi Medani (Sudan) had ik  een enorme kamer met grote badkamer, maar dat was vergane koloniale glorie. In Gedaref (Sudan) was het een minikamer, waar net twee bedden in L-formatie konden staan. De bedden hadden een zeer dunne matras en kraakten dreigend wanneer ik me omdraaide in bed. In Mut (Egypte) waren we de eerste gasten van dit verblijf. Elke kamer was een losstaande grote lemen hut. Het plafond vormde een grote koepel, waarin ze in een cirkel groene glazen flessenbodems hadden geplaatst. Tijdens het kamperen in (de buurt van) wildparken was het vooral ’s nachts oppassen geblazen wanneer ik naar de WC moest: dat ik niet tegen een olifant aanliep of over een hyena struikelde. Hyena’s zijn zeker heel dichtbij geweest, toen ze in Tanzania direct aan de andere kant van het tentdoek een lekker slaapplekje hadden gevonden.

Afrikareis: van Caïro naar Kaapstad - Kamperen in de Witte Woestijn in Egypte
Kamperen in de Witte Woestijn in Egypte

“Kamperen in wildparken en woestijnen in Afrika levert bijzondere ervaringen op.”

Wat nam ik mee? Mijn paklijst van mijn dagrugzak

Vijf maanden uit een tas leven: altijd mooi om weer te ervaren dat dat prima kan. Ik wilde een tas die tegen een stootje kon en behoorlijk water- en stofdicht was. Omdat we per truck reisden, hoefde ik de tas geen grote afstanden te dragen. Mijn keuze is toen gevallen op een buffeltas van 60 liter van Patagonia. Die 60 liter zorgde voor ruimte voor mijn slaapzak en matje. Verder namen vooral verzorgende producten, de EHBO-set en medicatie veel ruimte in. In Nairobi nog een korte broek en T-shirt erbij gekocht, want er bleken toch iets te weinig momenten beschikbaar om kleren te wassen. Daarnaast had ik een dagrugzak bij me van Vaude met een mesh rugpand om het zweten op mijn rug te beperken. In het begin moest ik in een pakritme komen en vergat ik altijd wel iets. Na een tijdje zaten alle basisbenodigdheden gewoon in mijn rugzak en greep ik niet meer mis.

 • Klein vakje bovenaan: mp3-speler, portemonneetje, brillendoekje, telefoon.
 • Voorvak waarin weer twee kleine zakjes zitten: ene zakje is gevuld met basismedicatie, wat pleisters en labello, tweede zakje heeft de handgel, papieren zakdoeken, tandenborstel en tandpasta, de rest van het voorvak is een grabbelton met miniverpakkingen van deet, zonnebrandcrème, douchegel, hoofdlampje, natte doekjes, zonnebril, portemonnee met wat groter geld en dollars, en taalgidsje.
 • Hoofdvak: kleine camera, spiegelreflexcamera, zoomlens gerold in sarong, flessen water, pak kaakjes als noodrantsoen, toiletpapier en een blouse met lange mouwen.
 • Het extra vak binnenin bevat mijn paspoort, dollars, puzzelboekje en reisverslagnotities.

Wat zou ik zeker weer meenemen? Dat zijn mijn sarong, handgel en vochtige washandjes. De sarong is een bekende favoriet, omdat die op zoveel manieren te gebruiken is. De sarong was in Egypte en Sudan te gebruiken als hoofddoek of om de schouders te bedekken. Hij beschermt mijn zoomlens in mijn rugzak. Bij het zwembad wordt het een jurk, bij een picknick kan ik er op zitten en hij dient ook als sjaal om mijn nek tegen de zon te beschermen. Handgel had ik nog niet eerder gebruikt, maar voor deze reis belangrijk om regelmatig mijn handen te kunnen reinigen. Behalve als er al meer stof op zit dan ik dacht: dan is handgel geen vooruitgang voor een schoon gevoel. Er ontstaat dan een nare brij op je handen. En dan is een vochtig doekje weer prettig. Van huis uit had ik vochtige babywashandjes meegenomen. Als je zeven dagen in de woestijn kampeert of vaak geen water op je kamer in Ethiopië hebt, dan zijn ze onmisbaar. Gelukkig waren gewone babydoekjes ook op plekken te koop tijdens de reis, om de voorraad weer aan te vullen. Ook prettig in gebruik bij diarree.

Afrikareis: van Caïro naar Kaapstad - Landschap in de buurt van de Simien Mountains in Ethiopië
Onderweg naar de Simien Mountains in Ethiopië

Hoogtepunten expeditiereis door Afrika

Een reis van vijf maanden door twaalf landen van het noorden tot het zuiden van Afrika telt vele hoogtepunten. Het kan een bezienswaardige locatie zijn, maar ook een specifieke maaltijd, een moment van stilte in de natuur of een gesprek met iemand. Terugkijkend op bezienswaardige locaties komt de volgende top tien in mijn gedachten (op reisvolgorde):

 • Witte woestijn in Egypte
 • Koninklijke stad van Meroë in Sudan
 • Simien Mountains in Ethiopië
 • Eerste olifant in Samburu National Park in Kenia
 • Gorilla tracking in Bwindi National Forest in Uganda
 • Safari op de Ngorongoro vlakte in Tanzania
 • Victoria Falls in Zimbabwe
 • Mokoro-varen in de Okavango Delta in Botswana
 • Dodevlei in Namib-Naukluft Nationaal Park in Namibië
 • Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.

“De grootste verrassing waren voor mij de Simien Mountains in Ethiopië. Ook heel bijzonder om daar op hoogte te kamperen.”

Het eerste land van deze reis was Egypte.

Bewaren

Bewaren