Ethiopië heeft schitterende landschappen, bijzondere culturele bezienswaardigheden en fascinerende stammen om te bezoeken. De mogelijkheid voor mooie wandelingen is de grootste verrassing voor mij. Tijd voor een bijzondere en afwisselende bestemming in Afrika?

Ik was van 10 december 2012 tot 7 januari 2013 in Ethiopië. Ik had mij aangesloten bij een jubileumreis van Baobab: van Caïro naar Kaapstad in vijf maanden. Met zes mensen legden we de hele afstand af. Andere medereizigers deden een of meerdere van de zes etappes. Met behulp van mijn reisdagboek van destijds kijk ik terug.

Schitterende landschappen in Noord-Ethiopië

Noord-Ethiopië kent schitterende landschappen, heeft veel hoge bergen inclusief meerdere toppen boven de 4.000 meter en wordt daarom het Dak van Afrika genoemd. De truck slingert traag over de bergen, vele passen tussen de 3.000 en 3.500 meter beklimmend, om vervolgens weer onder de 2.000 meter af te dalen. Tot grote hoogte zijn er terrassen aangelegd en wordt er gerst verbouwd. Tussendoor passeren we vele dorpjes met vierkante houten of lemen huizen alsook ronde huisjes met een kegelvormig ‘rieten’ dak. Overal kom je eigenlijk wel mensen tegen en veel vee. Velen zwaaien enthousiast, heten ons welkom en kinderen gillen erbij. Ze willen ons graag een hand geven. In sommige delen wordt er geen Engels gesproken en roepen de kinderen de hele tijd alleen maar “you, you, you”. Er wordt wel gebedeld, maar niet veel of op een vervelende manier. Soms verwachten ze wel dat we geld of zo uit de bus gooien en wanneer dat niet gebeurt vliegt er een enkele keer een steen tegen de truck.

Landschap in de buurt van de Simien Mountains in Ethiopië
Onderweg naar de Simien Mountains in Ethiopië

Rustig zittend genieten van gelada’s

De Simien Mountains vind ik een absolute aanrader, zeker als je van wandelen houdt. Naast de schitterende uitzichten kun je er steenbokken, springherten of lammergieren spotten. Maar het dier dat je zeker gaat zien: gelada’s. Deze apensoort, lijkend op bavianen, komt alleen hier voor. In het Ethiopisch betekent gelada ‘bloedend hart’ en het verwijst naar de roze plek, midden op hun borst, in de vorm van een hart. Je ziet ze in grote groepen zich langzaam voortbewegen, terwijl ze gras plukken en eten. Ik vind het zeer boeiend aan de rand van zo’n groep rustig te gaan zitten en te kijken naar alles wat er zich in de groep afspeelt. Ze gaan gewoon hun gang en trekken langs je heen naar het volgende grasveld. Een bijzondere ervaring.

Mannetjes gelada in de Simien Mountains in Ethiopie
Mannetjes gelada in de Simien Mountains

We kamperen op 3.600 meter hoogte. Door de hoogte is het na zonsondergang direct fris en is het omkleden geblazen. Overdag brandt de zon erg hard, maar door de frisse wind op hoogte blijft het te doen. Wel blijft het een dubbele temperatuursensatie. Als ik bezweet tijdens een wandeling in de schaduw ga zitten, vind ik het snel te koud.

“De Simien Mountains vind ik een absolute aanrader, zeker als je van wandelen houdt.”

Per lokale bus naar de Blauwe Nijl watervallen

Bahir Dar ligt aan het zuidelijkste puntje van Lake Tana in Ethiopië. Net als in de rest van Ethiopië klinkt hier ook muziek op straat en zijn er diverse opties om ’s avonds naar een club of kroeg te gaan met veel (harde) muziek. Dertig kilometer buiten Bahir Dar liggen de Blauwe Nijl watervallen. Een leuk uitstapje. Je kan kiezen uit allerlei toeropties, maar het is net zo leuk helemaal zelf op pad te gaan. Je wordt altijd wel door iemand geholpen op het busstation, nadat je heel duidelijk alle opties voor taxidiensten hebt afgewezen. Ik vind het altijd interessant te ervaren hoe lokale bewoners reizen. Bij de ingang van het park, koop je een kaartje en krijg je een gids mee. Een mooie wandeling volgt, inclusief een oversteek over een hangbrug en een oversteek met een bootje. De watervallen schijnen niet altijd zo omvangrijk te zijn, vanwege de aanwezigheid van een waterkrachtcentrale.

De Blauwe Nijl watervallen in de buurt van Bahir Dar in Ethiopie
De Blauwe Nijl watervallen in de buurt van Bahir Dar

Stammen bezoeken in Zuid-Ethiopië

Niet helemaal ‘my cup of tea’: met twintig blanken een dorp van een lokale stam bezoeken. Het is zo’n invasie, waarbij sommige toeristen normale omgangsvormen vergeten om maar die ene foto te kunnen maken.

De Konso wonen in ommuurde dorpen. Elke woning heeft ook weer een houten omheining, waardoor er enkel smalle paadjes door het dorp lopen. De ‘rieten’ kegelvormige daken van de huizen worden bovenaan afgetopt met bijvoorbeeld een soort van waterkruiken. De Konso staan bekend om hun waga’s, een soort houten totempalen om succesvolle, overleden mannen te eren. De rondleiding wordt afgesloten met een wilde dans door mannen die met hun werktuigen boven hun hoofd zwaaien en veel zand doen opwaaien met hun voeten. Die avond zetten we onze tenten op in een Hamer dorp, tussen de koeien, geiten en hun uitwerpselen. De bewoners zijn nieuwsgierig en verzamelen zich in een grote kring om ons heen.

Konso-mannen in Ethiopie dansen zwaaiend met hun werktuigen boven hun hoofd
Konso-mannen dansen zwaaiend met hun werktuigen boven hun hoofd

Bijzondere rituelen bij de Hamer en Mursi

Bij de Hamer ‘bull jumping’ ceremonie gaat het een stuk natuurlijker. Als toerist ben je welkom om te kijken, maar er zijn geen rondleidingen of speciale dansen voor toeristen; de dorpelingen gaan gewoon hun gang. Als het de jonge man lukt om naakt over de ruggen van een rij van zo’n acht ossen te lopen, dan mag hij trouwen. Het is een meerdaags gebeuren, waarbij er een groot feest wordt georganiseerd als het is gelukt. Dan kan hij alvast kijken of er een leuke vrouw tussen zit.

De Mursi vrouwen staan bekend om de schotels die ze dragen in hun oorlel of onderlip. De overheid heeft inmiddels verboden om de benodigde gaten nog bij jonge meisjes aan te brengen. De onderlip moet worden losgesneden en de voorste ondertanden moeten eruit. Door steeds grotere schotels in te brengen wordt het gat opgerekt. Toch fascinerend om te zien. De vrouwen versieren zich ook met hoge hoofddeksels van allerlei grote vruchten.

Mursi-vrouw in Ethiopië met lipschotel en rijk gedecoreerd hoofddeksel
Mursi-vrouw met lipschotel en rijk gedecoreerd hoofddeksel

Na bijna een maand Ethiopië rijden we door naar Kenia; op naar mijn eerste safari.