Eenbaanswegen, ze zijn er nog volop in de Schotse Hooglanden en aan de Schotse westkust. Een blinde heuvel of een blinde bocht geeft een heel andere ervaring op zo’n eenbaansweg. Komt er een auto, ja of nee? En dan snel reageren.

Eenbaansweg langs Loch Tummel in Schotland
Eenbaansweg langs Loch Tummel

De spannende ervaring van eenbaanswegen

Spannend, ja, want je krijgt gewoon te maken met tegenliggers. En deze eenbaanswegen kenmerken zich niet als vlak en recht. Ze liggen juist in gebieden waar een brede tweebaansweg niet past en slingeren zich langs de kust. Dat resulteert in een heleboel blinde bochten. Of ze liggen in afgelegen, heuvelachtige gebieden waar naast de blinde bochten ook blinde heuvels in overvloed aanwezig zijn.

En ze kunnen echt smal zijn, met aan de ene kant een stenen muurtje als vangrail en aan de andere kant steile rotsen. Toch kun je op eenbaanswegen het verkeersbord tegenkomen dat een wegversmalling aankondigt. Hoe kan dat? En ja, ook campers, bestelbussen en zelfs vrachtwagens maken gebruik van deze wegen.

Eenbaansweg naar Ardnamurchan in Schotland
Eenbaansweg naar Ardnamurchan

Klaar om op elk moment te stoppen

Dit betekent dat je elk moment gereed moet zijn om snel af te remmen of zelfs tot stilstand te komen. Dus zeker weten, eenbaanswegen vragen om meer concentratie tijdens het rijden. De eenbaanswegen hebben passeerhavens om elkaar te kunnen passeren. Deze liggen vaak direct voor een blinde heuvel of blinde bocht. Sommige eenbaanswegen hebben wel elke 50 tot 100 meter passeerhavens. Bij andere eenbaanswegen in meer afgelegen gebieden kunnen de passeerhavens veel verder uit elkaar liggen, tot wel 300 meter.

De passeerhavens verklaren ook het bord dat waarschuwt voor een wegversmalling. Het betekent vaak dat een aantal passeerhavens niet beschikbaar is vanwege werkzaamheden. Als je elkaar dan halverwege treft, doet zich natuurlijk de vraag voor: wie rijdt er achteruit?

“Komt er een auto, ja of nee?”

Eenbaansweg vanaf Salen naar Ardnamurchan in Schotland
Eenbaansweg vanaf Salen naar Ardnamurchan

Vijf tips voor het rijden op Schotse eenbaanswegen

Eenbaanswegen gaan juist door mooie gebieden in Schotland. Dat maakt ze de moeite waarde ondanks de extra benodigde concentratie. Je wordt ook beloond met schitterende uitzichten en landschappen. De kans is groot dat je ermee te maken krijgt, want bijvoorbeeld diverse bekende watervallen zijn alleen via eenbaanswegen te bereiken. Daarom vijf tips voor het rijden op deze eenbaanswegen in Schotland.

1. Maak goed gebruik van de passeerhavens voor blinde heuvels en bochten.

Ga alvast verder naar links rijden. Dat vergroot niet alleen je zichthoek in het geval van een bocht, maar in het geval van een tegenligger zorgt dat er ook voor dat je niet recht tegenover elkaar staat.

2. Houd een redelijke snelheid aan.

Het is niet nodig om met 20 mijl per uur voort te kruipen over deze wegen. Natuurlijk kan je minder hard dan op een tweebaansweg, maar voortkruipen is een ander uiterste. Laat wel alvast je gaspedaal los bij elke blinde heuvel en bocht voor meer marge in je reactietijd.

3. Gebruik een lagere versnelling.

Mijn huurauto in Schotland gaf op het dashboard nogal eens aan dat een hogere versnelling gewenst was. Alleen bleek deze auto erg gevoelig voor een lagere snelheid bij de gebruikte versnelling. Dus bij afremmen kon de motor direct gaan pruttelen. Dat is niet handig. Het hoeft namelijk niet altijd tot stoppen te komen bij een tegenligger en dan wil je juist makkelijk kunnen manoeuvreren. Dus ik heb vaak gereden in een versnelling lager dan normaal voor die snelheid vanwege het regelmatige afremmen.

4. Wees vaardig in achteruitrijden.

Hoe fascinerend het ook was iemand voor me te zien worstelen met het achteruitrijden, voor jezelf zal dat heel vervelend zijn. De manoeuvreerruimte kan echt beperkt zijn en je moet achteruit de passeerhaven kunnen insturen. Je kan proberen net zo lang te wachten tot de ander achteruitrijdt, maar als jij duidelijker dichterbij een passeerhaven staat, is het echt aan jou. Als je van jezelf weet dat achteruitrijden echt lastig voor je is, zou ik het desnoods thuis even oefenen.

5. Geniet!

Zoals gezegd brengen eenbaanswegen je naar de mooiste plekken in Schotland. Als je de Schotse Hooglanden bezoekt, ga je ze tegenkomen. En je kan naast het landschap ook van het rijden zelf genieten. Als het gebied heuvelachtig is, dan krijg je regelmatig op deze wegen het rollercoaster effect: zodanig omhoog en omlaag dat je het net in je buik voelt. De beste rollercoasterweg vind ik die waar je geen gas hoeft te geven, omdat de afdaling je voldoende snelheid geeft om weer de volgende heuvel op te komen.

Uitzicht vanaf hoger gelegen eenbaansweg naar Ardnamurchan in Schotland
Uitzicht vanaf hoger gelegen eenbaansweg naar Ardnamurchan

Fantastische eenbaansweg naar Ardnamurchan

Ongeveer ten hoogte van Fort William aan de westkust van Schotland ligt Ardnamurchan. Ardnamurchan Point is het meest westelijke punt van het Britse hoofdeiland. Een fantastisch mooie route die zich langs de kust slingert, brengt je naar de vuurtoren van Ardnamurchan. De eenbaansweg vanaf het dorp Salen is 40 kilometer lang, die je ook minimaal tot Salen weer terug moet rijden. Eerst rijd je langs de oever van Loch Sunart. Later buigt de weg de heuvels in, waar je verder zicht op de weg hebt en tegenliggers van verder kunt zien aankomen.

De dag dat ik er was liet de zon zich bijna de hele tijd zien. Dat maakte de route extra mooi. Vlak voor de vuurtoren kwam ik mijn eerste stoplicht op een eenbaansweg tegen. Als het stoplicht op rood staat, stop je even in de passeerhaven om te wachten voor groen licht. Dit laatste stuk heeft namelijk geen passeerhavens.

Voor deze vuurtoren stond een grote rode hoorn, waarmee vroeger met behulp van perslucht waarschuwingssignalen konden worden gegeven. De oude dieselmachines zijn nog te bewonderen. Er worden broodjes en drinken verkocht. Ik heb daar heerlijk rondgelopen en in de zon met uitzicht over de blauwe zee geluncht.

“Geniet!”

Uitzicht op Rum en Skye vanaf de vuurtoren van Ardnamurchan in Schotland
Uitzicht op Rum en Skye vanaf de vuurtoren van Ardnamurchan

De eenbaanswegen van Schotland zijn echt een aanrader.

 

Vijf tips voor het rijden van eenbaanswegen in Schotland