Schotland heeft veel watervallen. Van de watervallen die ik heb gezien, sprongen er drie voor mij uit. Waarom? Omdat die drie watervallen mij het meest verrasten.

Mijn drie tips voor verrassende watervallen in Schotland

Steall Falls: door Nevis gorge naar Steall Meadows

Verrassende watervallen Schotland - Steall Meadows met Steall Falls in de achtergrond
Steall Meadows met Steall Falls in de achtergrond

Een eenbaansweg langs Glen Nevis bracht me naar de parkeerplaats waar de wandeling naar de Steall Falls start. Eerst heb ik een harde regenbui in de auto afgewacht, voordat ik begon te lopen. Het smalle wandelpad loopt door een zeer groen loofbos, met de Nevis gorge aan je rechterhand.

Diverse watervallen stromen over het pad heen. Ze zijn soms ingedamd en vergen alleen een grote stap eroverheen. Bij anderen is tactisch een grote steen in het midden geplaatst, zodat je eroverheen komt. Ook kan het zijn dat de watervallen een bredere stroom hebben, maar met weinig water, zodat je over de rotsen erdoorheen kan lopen.

Na ruim een kilometer door het dichte bos opende zich ineens Steall Meadows als een brede, groene weide voor me uit. En de zon was ook nog doorgebroken. Tezamen zorgde dat voor een prettige verrassing van natuurlijke schoonheid.

Aan het eind van de weide stort Steall Falls zich naar beneden. Om aan de voet van de waterval te komen blijkt er nog een verrassing: een kabelbrug. Twee kabels voor je handen met ertussen de kabel voor je voeten. Gelukkig is die veel dikker dan je meestal ziet in van die survivalparcoursen.

“De Plodda Falls zijn absoluut de moeite waard”

Mealt Falls op het Isle of Skye

Het stormde op Isle of Skye toen ik er was. Even een foto maken bij Quirang liet me doorweekt tot op mijn ondergoed, ook al was ik er redelijk goed voor gekleed. Het weer was zo slecht dat ik niet meer goed wist wat te doen. Ik ben de kustroute blijven volgen. Toen de regen even afnam, zag ik een aantal auto’s op een parkeerplaats staan. Wellicht was er iets te zien, dus ben ik ook gestopt. Er was inderdaad een platform, dat uitzicht gaf op de zee met loodrechte kliffen langs de kustlijn (bleek Kilt Rock te zijn). En tot mijn verrassing was er ook een waterval, die zich over de klifrand in zee stortte. Ik verwachtte gewoon geen waterval op die plek.

Verrassende watervallen Schotland - Mealt waterval op Isle of Skye
Mealt waterval op Isle of Skye

Plodda Falls: zicht van boven

In Glenn Afric kun je (weer) via een eenbaansweg het dorpje Tomich bereiken. Vanaf daar kun je via een onverharde weg, met veel kuilen, een parkeerplaats bereiken. Hier start de korte wandeling naar Plodda Falls. Het platform brengt je tot boven aan de waterval, precies waar die zich over de rand naar beneden stort. Dit resulteert in een verrassend uitzicht. Het uitzicht naar beneden in de kloof kwam voor mij onverwachts. Heerlijk allerlei foto’s gemaakt met steeds meer zoom. De onverharde weg heeft vervelende kuilen, maar de Plodda Falls zijn absoluut de moeite waard.

En dat zijn mijn tips voor drie verrassende watervallen in Schotland.

Drie tips voor verrassende watervallen in Schotland