Op 2 juni 2017 zette ik mijn eerste foto op Instagram na de start van mijn wereldreis. Inmiddels ben ik terug in Europa voor een reispauze. Natuurlijk met duizenden foto’s op de harde schijf van mijn laptop. Aan het eerste fotoalbum moet ik nog beginnen, laat staan dat ik al een eigen top tien van foto’s van mijn wereldreis heb gemaakt. Dus eerst eens de top tien meest gelikete foto’s op Instagram.

Mijn top tien meest gelikete foto’s op Instagram

Zoals de meesten van jullie weten, is een top tien van meest gelikete foto’s op Instagram vrij willekeurig. Hoelang geleden heb ik de foto geplaatst, op welk moment van de dag, was ik toen actief op Instagram bezig? Maar het is een top tien niettemin.

Wel een top tien die voornamelijk uit foto’s van twee landen bestaat. Zeven van de foto’s in deze top tien meest gelikete foto’s op Instagram heb ik genomen in Australië en Cambodja. Allemaal zijn ze geplaatst op Instagram in januari tot en met maart 2018. Ik denk dat mijn eigen top tien van foto’s tijdens mijn wereldreis een stuk meer landen zal vertegenwoordigen.

Australië en Cambodja zijn favoriet

Er is een duidelijke top twee qua aantal likes: een zonsopgang boven Angkor Wat in Cambodja en een groep regenboogparkieten op een camping in Australië. Dan volgt een goede middenmoot van een stuk of vijf foto’s. Daarna komt het wel heel dicht bij elkaar te liggen met vaak maar 1 like verschil.

“Een top tien van meest gelikete foto’s op Instagram is vrij willekeurig”

Hieronder volgt mijn top tien meest gelikete foto’s op Instagram, gemaakt tijdens mijn wereldreis.

#10 Op de fiets in Harau Valley

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram kinderen fietsen sumatra

Harau Valley is een stukje paradijs op Sumatra in Indonesië. Op de veranda van een hutje van Abdi Homestay kijk ik uit over een groene oase. Al lopend over de dunne aardwallen tussen de rijstvelden verken ik dit vruchtbare platteland. In een dorpje drink ik iets kouds in een klein, rieten cafeetje met slechts een paar zitplaatsen. Dan speel ik ook nog even badminton met twee jongens op de dorpsstraat. Als ik mijn weg vervolg, hoor ik deze twee jongens naderen. Ik ben net op tijd op een foto van hen te maken.

#9 Vlinder in Gunung Leuser Nationaal Park

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram vlinder Sumatra

Een verrassende nummer negen wat mij betreft, want Gunung Leuser Nationaal Park bij Bukit Lawang op Sumatra bezoek je om orang-oetans te zien. En toch kreeg deze vlinder meer likes dan de schattige foto van een spelende jonge orang-oetan. Kijken naar de buitelingen van dit jonkie is erg leuk. Daarna vindt de gids het tijd voor een pauze. Hij legt wat bladeren over een boomwortel die niet hoger dan tien centimeter boven de grond uitsteekt om op te zitten. De passievruchten zien er niet uit, maar zijn ontzettend lekker. Ze zijn zoeter dan ik gewend ben. De lege passievruchtschillen leg ik naast me neer. Ineens landt er een vlinder. Met zijn tong drinkt hij het nog aanwezige sap. Wat een fascinerend gezicht om die lange tong in actie te zien. De foto van deze vlinder maak ik hier ook, al zittend op mijn erg lage zetel.

#8 De kalksteenheuvels van Cat Ba Nationaal Park

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram kalksteenheuvels cat ba vietnam

Ha Long Bay lijkt me te druk met toeristen, dus kies ik voor Cat Ba om de kalksteenheuvels aan de noordoostkust van Vietnam te bezoeken. Het mooie van Cat Ba is dat je daar ook kunt wandelen naar Cannon Fort, gelegen in Cat Ba Nationaal Park. Na een pittige beklimming over een berijdbare weg, kun je een autoloze route lopen met schitterende uitzichten. Als je echt in rust deze kalksteenformaties vanaf het water wilt bewonderen, dan raad ik Bai Tu Long Bay aan met een overnachting op het eiland Quan Lan. Naast de andere mensen op de boot ben je daar alleen, op de grote kwallen in het water na.

#7 Twee vrienden op een koffieplantage in Sen Monorom

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram vrienden cambodja

In het oosten van Cambodja ligt de provincie Mondulkiri. De verharde weg naar de hoofdstad Sen Monorom ligt er pas een jaar of vijf. Sen Monorom voelt als een klein dorp, ook al heeft het nog achtduizend inwoners. Hier kun je wandelen in de omliggende bossen, naar watervallen lopen en bergen beklimmen. Ook kun je karakteristieke dorpjes van verschillende stammen bezoeken. Hoe eenvoudig het leven in zo’n dorpje er ook uit ziet, net als overal ter wereld maken ze hier hun eigen alcoholische dranken. Deze foto maak ik op een koffieplantage in de buurt van Sen Monorom. De jongens dagen me uit om met hen het spel aan te gaan. Deze foto zou ook weleens in mijn eigen top tien van wereldreisfoto’s kunnen komen.

#6 Close-up van een pelikaan in Nelson Bay

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram pelikaan australie

Na een paar maanden reizen door Indonesië en Maleisië, bedenk ik me dat ik waarschijnlijk over een paar maanden wel een behoefte zal hebben aan een ander reisritme. Liggend in bed komt een oude droom naar boven: Oud en Nieuw vieren in Sydney. Dat wordt het. Ik ben dichter in de buurt dan ooit te voren en heb meer tijd dan enkel de kerstvakantie. Australië is tot nu toe mijn favoriete bestemming voor een roadtrip. Dit keer wordt het de oostkust van Australië met Brisbane, Sydney en Melbourne.

Een wandeling vanaf de camping langs de kust brengt me in de haven van het Australische dorpje Lemon Tree Passage. De wandeling gaat onder een tunnel van kale bomen, langs het blauwe water van Nelson Bay en vergezeld door cicaden. De pelikanen proberen een visje mee te pikken bij de lokale vissers.

#5 Zonsondergang op het strand van Otres Beach

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram zonsondergang otres beach cambodja

Waar wil ik overnachten aan de zuidkust van Cambodja? Sihanoukville lijkt een goede uitvalsbasis met voldoende vervoersopties naar een volgende bestemming. Uiteindelijk kies ik voor Otres Beach, zeven kilometer buiten Sihanoukville. Gelukkig dat ik niet voor de stad heb gekozen. Het is een drukke stad, waarvan de stranden vol plastic liggen. Langs de weg naar Otres Beach liggen mooie hotels maar met weinig restaurants in de buurt. Otres Beach is alleen te bereiken over een zandweg vol kuilen, maar die hoef je maar twee keer te nemen. Hier kun je heerlijk over een schoon strand lopen. Er is genoeg aanbod voor een drankje bij zonsondergang of een maaltijd in een brede prijsrange. Deze strandtenten schijnen er wel illegaal te staan en de Cambodjaanse overheid lijkt ze te dwingen hun eetgelegenheden af te breken.

#4 Een geelkuifkaketoe in vlucht in Wilsons Promontory Nationaal Park

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram geelkuifkaketoe in vlucht australie

Wilsons Promontory Nationaal Park ligt op het zuidelijkste puntje van het Australische vasteland, zo’n 225 kilometer ten zuidoosten van Melbourne. Ik leg graag een bezoek af aan uiterste locaties van een land, dus nu ook. De witte stranden zijn geweldig. Ik maak ook een wandeling meer landinwaarts. Op het midden van een hete dag zijn er niet veel wilde dieren in zicht te verwachten. Ter vermaak geef ik mezelf de opdracht vogels in vlucht vast te leggen. Het is grappig dat mijn focus erop ook leidt tot leuke foto’s. Bijna terug bij de auto laten een paar emoes zich nog zien.

#3 Zonsondergang aan de Kampot rivier

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram zonsondergang kampot cambodja

Het stadje Kampot in Cambodja is een aanrader. Je kunt er heerlijk relaxen langs de rivier, een tocht maken door Bokor Nationaal Park en per tuktuk het platteland verkennen inclusief een bezoek aan een peperplantage. Ik heb niet eerder zoveel soorten pepers geprobeerd in een heuse proeverij. Voor een kleine stad heeft Kampot veel goede eetgelegenheden, met een keur aan buitenlandse keukens. Kampot ligt aan de gelijknamige rivier en een bootcruise bij zonsondergang mag niet ontbreken. Als ik deze foto maak, ligt de boot nog aan de kade. Er wordt nog met veel ongeduld gewacht op een (per uitzondering) grote groep Chinese toeristen.

#2 Regenboogparkieten op de camping bij Burrill Lake

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram regenboogparkieten australie

Burrill Lake ligt aan de oostkust van Australië, ruim 200 kilometer ten zuiden van Sydney en een kleine 200 kilometer ten oosten van Canberra. Ik kom hier terecht omdat de mogelijkheid zich voordoet mijn nicht op te zoeken. De laatste keer dat we elkaar in het buitenland tegenkwamen is precies 25 jaar geleden in Nieuw-Zeeland. Ik kampeer aan de waterkant en breng een ontspannen dag door in het havenstadje Ulladulla. Terug op de camping laat mijn buurvrouw de kinderen eten strooien om de regenboogparkieten te lokken. Ik vind het heel irritant dat wilde vogels op deze manier gevoerd worden. Daarom twijfel ik of ik wel een foto wil maken. Eentje dan.

#1 Zonsopgang boven Angkor Wat

wereldreis: tien meest gelikete fotos instagram zonsopgang angkor wat cambodja

Als je als reiziger veel tempels hebt gezien, kunnen ze op elkaar gaan lijken. Gelukkig is Angkor Wat van de buitencategorie en een zeer bijzonder tempelcomplex in Cambodja. Om bij zonsopgang met mijn statief vooraan te kunnen staan, moet ik er strak met openingstijd zijn. Ik zet mijn wekker om kwart over vier. Meneer Tee staat gelukkig inderdaad om half vijf voor het hotel klaar. Omdat op dit vroege tijdstip een andere ingang wordt gebruikt, ben ik even mijn oriëntatie kwijt. Maar ook om tien voor vijf ben ik niet de enige, waardoor ik een hint krijg waar ik naartoe moet lopen. Als mijn statief op het zand aan de rand van de vijver staat, is het nog lang wachten tot zonsopgang. Het wordt eerst alleen maar lichter. De ronde gele bol laat zich pas om zeven uur boven Angkor Wat zien. Ik ben geen ochtendmens maar deze vroege actie vind ik absoluut de moeite waard.

En dat was de top tien meest gelikete foto’s op Instagram en een wel heel beperkte blik op mijn wereldreis.