Nu ik mijn huis in Nederland heb verkocht, heb ik geen vaste woon- en verblijfplaats meer. Dus de deurmat van mijn tweede verblijf tijdens mijn wereldreis heeft gelijk. Nieuwsgierig naar de uitzichten van mijn eerste tien gastenverblijven? Hieronder volgen ze op reisvolgorde: eerst in Kuala Lumpur en daarna negen keer op Sumatra. De foto’s van mijn uitzichten zijn genomen uit het raam van mijn kamer of vanaf mijn balkon.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - home deurmat
Deurmat voor mijn kamer in Sabang op Pulau Weh

1. E&O Residences in Kuala Lumpur

Tot mijn verrassing kan ik de Petronas Twin Towers vanuit mijn slaapkamer zien. Ik begin mijn wereldreis met een luxe en luie start in de E&O Residences aan Jalan Tengah 1 in Kuala Lumpur. De Lonely Planet zegt over dit appartementencomplex dat je er waarschijnlijk niet weg wilt na er een nacht te hebben doorgebracht. De drie dollartekens doen vermoeden dat ik mij dit hotel niet kan veroorloven. Maar het tegendeel bleek waar. Ik vond een aanbieding vanwege laagseizoen waarvoor ik in Nederland niet eens een hotel kan boeken, dus de keuze voor deze plek was snel gemaakt.

2. Freddies Santai Sumurtiga op Pulau Weh

Het uitzicht vanaf mijn veranda met hangmat bij Freddies is tropisch, hoewel wel bewolkt op de dag van aankomst. Het aanvliegen op Pulau Weh (Sabang) vanaf Medan verliep niet helemaal vlekkeloos. Als in de verte het eiland in zicht komt, ziet het er behoorlijk bewolkt uit. Niet het beeld waarop ik hoop voor een bezoek aan een tropisch eiland. De stem van de piloot klinkt door het vliegtuig: “Vanwege te weinig zicht door een hevige regenbui, zullen wij twintig tot veertig minuten rondcirkelen in de hoop daarna te kunnen landen.” Dat is gelukkig wel gelukt.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Sabang
Uitzicht vanaf mijn veranda in Sabang op Pulau Weh

3. TreeTop Guesthouse and Bungalows op Pulau Weh

Voorlopig verlaat ik Pulau Weh nog niet en na acht nachten bij Freddies in Sabang vertrek ik naar Iboih. Daar kies ik voor TreeTop Guesthouse and Bungalows. Het is weer raak met een veranda en zicht op blauw water.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Iboih
Uitzicht vanaf mijn veranda in Iboih op Pulau Weh

4. Lumba Lumba Diving Centre op Gapang Beach

Lumba Lumba is een duikschool met mooie bungalows verspreid in de tuin. Ik verblijf in het gastenverblijf aan de achterkant van de tuin. Mijn kamer heeft wel weer een balkon met hangmat, maar het water ligt verder weg en is slecht te zien op onderstaande foto.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Gapang Beach
Uitzicht vanaf mijn balkon in Gapang Beach op Pulau Weh

5. Het Siwah Hotel in Banda Atjeh

Ik slaap nog een paar nachten bij Freddies voor ik Pulau Weh verlaat. Ik neem de ferry naar Banda Atjeh. Het raam vanuit mijn kamer in het Siwah Hotel biedt gewoon geen uitzicht. Niet eens een betonnen muur of zo, maar helemaal niets. Voor een verblijf van twee nachten is dat niet zo’n probleem. Er valt tenminste natuurlijk licht de kamer in.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Banda Aceh
Het ontbrekende uitzicht in mijn hotelkamer in Banda Aceh

6. Hotel Soechi International in Medan

Mijn hotelkamer in het Soechi Hotel in Medan heeft wel normaal raam, dat uitzicht biedt over de stad. Dat ziet er van boven nog best aardig uit. Voor de rest is Medan op het eerste gezicht een erg volle, warme en drukke stad. Het basketveld verklaart het geluid dat ik de eerste ochtend niet direct kon thuisbrengen.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Medan
Uitzicht vanaf mijn hotelkamer in Medan

7. Wisma Leuser Sibayak in Bukit Lawang

Bij Wisma Leuser Sibayak krijg ik een kamer direct aan de rivier, maar die bevalt me niet. Het is laagseizoen, dus een andere kamer is zo geregeld. Deze kamer is een beetje moderner en ligt achterin de tuin. Met mijn eigen balkon op de eerste etage heb ik hier meer privéruimte. Het uitzicht is niet spectaculair maar wel groen.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Bukit Lawang
Uitzicht vanaf mijn balkon in Bukit Lawang

8. Nachelle Homestay in Berastagi

In Nachelle Homestay ben ik helaas vergeten een foto uit het raam van mijn kamer te nemen. Ik had hier geen eigen balkon en maakte gebruik van het dakterras. Daar is onderstaande foto genomen, past dus niet helemaal in het rijtje van balkons en ramen. Vanaf het dakterras kon ik rondom foto’s nemen. Meer uitzichten vind je op mijn Facebookpagina.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Berastagi
Uitzicht vanaf het dakterras van mijn gastenverblijf in Berastagi

9. Sony Guesthouse Samosir aan het Tobameer

De meeste mensen verblijven in Tuk Tuk, maar Sony Guesthouse ligt daar net buiten. Het is er erg rustig en ik heb er veel gelezen. De kamers kunnen wel een likje verf gebruiken om hun uiterlijk op te frissen.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Samosir
Uitzicht vanaf mijn veranda aan het Tobameer

10. Thong’s Inn in Kualanamu, naast het vliegveld van Medan

Thong’s Inn was een praktische keuze, maar op een onverwacht mooi terrein. De volgende ochtend vertrekt mijn vlucht naar Padang voor het vervolg van mijn reis op Sumatra.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - Kualanamu
Uitzicht vanaf mijn balkon naast het vliegveld van Medan

En dat waren de eerste tien uitzichten van gastenverblijven tijdens mijn wereldreis.

Eerste tien uitzichten van verblijfplaatsen tijdens wereldreis - gastenverblijven