Over drie maanden begint mijn solo wereldreis! Afgelopen weekend heb ik een enkele reis naar Pulau Weh via Kuala Lumpur geboekt. En de rest van mijn reisplannen zullen tijdens het reizen ontstaan.

Huis verkocht

In december heb ik mijn baan opgezegd. En daarnaast ineens besloten om mijn huis te koop te zetten in plaats van te huur. Begin januari kwam mijn huis op Funda te staan. Vier dagen later kwamen de eerste tien kijkers en de dag daarna nog zo’n aantal. Acht dagen na de aankondiging op Funda heb ik een goed bod geaccepteerd. Het is dus supersnel gegaan. Het heeft ook mijn verwachtingen qua opbrengst overschreden. Maar dat is niet zo gek, aangezien ik al blij zou zijn als ik quitte zou spelen.

Vrijheid en flexibiliteit

Dus ik heb nog meer vrijheid en flexibiliteit gekregen. Geen mogelijk onderhoud meer, geen hypotheek meer en wat extra geld op de bank. Daarmee ben ik in de gelegenheid niet alleen een tijd te gaan reizen, maar kan ik ook interessante opties die zich voordoen omarmen. Misschien vind ik wel leuk werk in een warmer land dan Nederland. Mijn gewrichten zijn niet zo dol op koude winters.

Stoere actie

De meest voorkomende reactie op mijn nieuws om mijn baan op te zeggen om lang te kunnen reizen is ‘stoer’. De meeste mensen vinden het stoer dat ik die stap durf te nemen om een grote wens te laten uitkomen. En het voelt goed. Waar een ander de kriebels krijgt niet te weten waar hij of zij de komende maanden gaat doorbrengen, vind ik dat juist het ultieme gevoel van vrijheid. Niets ligt vast, geen verplichtingen en voornamelijk alleen mijn eigen gevoel volgen wat ik wil doen.

Onderweg reisplannen maken voor de aankomende dagen

Vooraf reisplannen maken: niet echt

Daarbij hoort dat ik geen fan ben van uitgebreide reisplannen maken. Veel mensen vinden het heerlijk allerlei reisgidsen thuis door te nemen en een plan, soms zelfs op papier, uit te werken. Niets mis mee, maar ik krijg daar geen energie van. Ik lees globaal wat reisgidsen door over mogelijke bestemmingen. Als ik dan vervolgens weet waar ik naartoe wil, dan lees ik verder wel onderweg. Op die manier heb ik besloten dat ik graag begin op Sumatra in Indonesië. En ik wil rustig beginnen om bij te komen, dus het moest een eiland voor de kust worden. Mijn keuze is gevallen op Pulau Weh voor de kust van Noord-Sumatra. Toen was alleen nog de vraag wat de beste combinatie van vluchten zou zijn.

“Vooraf reisplannen maken: niet echt.”

Tickets geboekt

Een goede vlucht en mijn eerste hotel uitzoeken is geen hobby van me. Maar ik weet wel dat ik graag half mei vertrek. Om kans te hebben op een mooie prijs voor de vlucht werd het wel tijd om te boeken. En dat heb ik afgelopen weekend gegaan. Ik had twee reisbureaus gevraagd voor een mogelijke route met bijbehorende offerte. Alleen was ik niet direct overtuigd van hun aanbod. Dus ben ik toch zelf het een en ander gaan uitzoeken. Als ik op Sabang op Pulau Weh zelf wilde vliegen, dan bleek Kuala Lumpur de beste tussenstop. En die optie pakte ook nog 200 euro goedkoper uit dan de offertes van de reisbureaus. Toen ik toch op dreef was, ook direct een hotel in Kuala Lumpur en een ‘bungalow’ (hut) op Pulau Weh geboekt.

Start wereldreis - als student stage gelopen in Indonesië (Java) in 1995/1996
Als student stage gelopen in Indonesië (Java) in 1995/1996

Eerste ideeën

Ik vind het belangrijk om rustig te beginnen. Er komt toch veel op me af in het afronden van mijn baan, het huis klaarmaken voor de overdracht en alle noodzakelijke voorbereidingen te doen zoals een goede reisverzekering afsluiten. Dus direct gekozen voor acht nachten in Kuala Lumpur en acht nachten op Pulau Weh. En als dat niet genoeg blijkt om weer fit te zijn, dan blijf ik nog wat langer hangen op Pulau Weh.

Daarna is het mijn idee Sumatra uitgebreid te verkennen. En ik hoop zeker ook nog andere delen van Indonesië te bezoeken. Met een visum van zestig dagen en een verlenging daarvan in Indonesië kan ik meerdere maanden Indonesië verkennen. In het najaar zou ik graag Cambodja, Laos en Noord-Vietnam doorreizen. En ook Myanmar mag wat mij betreft niet ontbreken. Ik zou daarbij graag zoveel mogelijk over land reizen. En dit beeld is al heel wat voor mij qua plannen maken. We zullen zien wat ervan gaat uitkomen.

De start van mijn wereldreis staat nu vast. Volgende keer meer over de praktische voorbereidingen waarmee ik aan de slag zal gaan.

Start wereldreis: geboekt voor mei 2017Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren