De vogeltjes fluiten, een reiger vliegt op, de koeien herkauwen hun eten, een tractor komt ronkend langs en de mestgeur is bij vlagen indringend. Een hele andere omgeving rondom Culemborg dan het Bezuidenhout in Den Haag. Daar was ik even aan toe.

Een weekendje ertussenuit na mijn laatste werkdag

Donderdag 30 maart was het zover: mijn laatste werkdag. Met een gezellig afscheidsdiner werd dit hoofdstuk afgesloten. De combinatie van mijn werk en de voorbereiding voor mijn vertrek uit Nederland was best druk. Dus eerst even een weekend ertussenuit. De aanleiding was een 4WD motorcursus op zondag in Nieuwegein. Ergens in de buurt daarvan zou mooi zijn.

Overnachten in de haven van Culemborg

Kamperen is nog te koud met temperaturen rond het vriespunt ’s nachts, maar een trekkershut moet kunnen. In de haven van Culemborg blijken twee leuke hutten te staan, dus wordt het een weekendje Culemborg.

“De trekkershutten in de vorm van reusachtige wijnvaten zijn mooi ingericht.”

Weekend wandelen in Culemborg: slapen in trekkershut
De twee trekkershutten in de haven van Culemborg

Deze reusachtige wijnvaten zijn mooi ingericht. De hoger gelegen bedstee is ruim. In de ruimte tussen de banken kan een tafel van onder de bedstee worden getrokken. Je mag niet in de hut koken, maar de basisspullen (waterkoker, borden, glazen, bestek, afwasspullen) zijn aanwezig. Het toilethuis bevindt zich direct achter de trekkershutten.

Met gras rondom en een picknicktafel is het er goed toeven. De voorkant van de hut is gericht op de zonsondergang. En je loopt zo het centrum van Culemborg in. Dat verken ik met een stadswandeling.

Weekend wandelen in Culemborg: zonsondergang
Zonsondergang in de haven van Culemborg

Stadswandeling door het Middeleeuwse Culemborg

Na een beschrijving van de wandeling te hebben opgehaald bij de VVV in het oude stadhuis op de Markt, begint mijn tocht door de geschiedenis van Culemborg. Een verleden dat teruggaat tot de dertiende eeuw in de tijd van koopmannen, heksenjacht en kloostergangen. Het aantal gebouwen uit deze tijd is indrukwekkend van aantal en uitstraling. Dat maakt een rondje Culemborg de moeite waard. Toch is het ook een stadje om lekker door te dwalen en je eigen verhaal te bedenken bij de details die op je pad komen. Een kleien vogelnestje in de Muntsteeg, het achthoekige prieel achter het nieuwe stadhuis of de gebeeldhouwde kop boven de deur van een café.

De benen opwarmen op het Kuilburgerpad

Een kort Klompenpad in de buurt van Culemborg is het Kuilburgerpad (zes kilometer). Dit is een vlakke wandeling tussen bomenlanen en het boerenlandschap. Ideaal als je niet veel tijd hebt of eerst even de benen wilt testen, zoals ik. Er wordt duidelijk actief land bewerkt: vlagen mestgeur en ronkende tractoren dringen soms door. De eerste lentebloemen laten zich zien. Heerlijk om even op een bankje van de omgeving en de geluiden te genieten.

Weekend wandelen in Culemborg: Klompenpad Kuilburgerpad
Een van de bomenlanen van het Kuilburgerpad

Langs de Lek en de weilanden met het Goilberdingerpad

Culemborg ligt aan de Lek, omgeven door boerderijen met hun weilanden. Een mooie plek om uit te waaien en een stuk typisch Nederlands landschap te verkennen. Het Klompenpad Goilberdingerpad gaat over dijken, langs de Lek en door weilanden. Smalle paadjes slingeren tussen de weilanden met lammetjes en langs rietkragen aan de waterkant. Hoog op de Diefdijk strekt het landschap zich voor me uit tot aan de horizon in groene vlakken, gescheiden door slootjes. De Diefdijk werd al aan het eind van de dertiende eeuw aangelegd en maakte vanaf de achttiende eeuw ook onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie.

“Het verleden van Culemborg gaat terug tot de dertiende eeuw in de tijd van koopmannen, heksenjacht en kloostergangen.”

Weekend wandelen in Culemborg: uitzicht vanaf de dijk
Uitzicht vanaf de Diefdijk

Eind maart is het pad langs de rivier begeven met kleine slakken met huisjes, getekend met strepen in tinten variërend van geel, wit, bruin en zwart. Gelukkig geen luid gekraak onder mijn schoenen gehoord.

Praktische informatie over de Klompenpaden

Dit is de eerste keer dat ik over de Klompenpaden lees. Ze zijn heel praktisch in twee richtingen aangegeven met kleine bordjes, dus wel goed op paaltjes en lantaarnpalen kijken. Nog handiger is de app. Je kunt de wandeling thuis downloaden en dan onderweg bekijken waar je je bevindt, als je de locatiebepaling aan hebt staan. Dus een extra bochtje maken of juist een stuk afsnijden is dan makkelijk te doen. Ze zijn er in heel Nederland in diverse lengtes, met duidelijke adresinformatie waar je kunt beginnen met een parkeerplek voor je auto of vanaf een bushalte. Na deze goede ervaring met Klompenpaden in Culemborg, zal ik ze zeker vaker lopen.

Weekend wandelen in Culemborg