Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe je die stadslichten of de maan vastlegt met je camera zoals jouw eigen ogen het zien? Daarvoor moet de camera op ‘manual’ en dat had ik nog niet eerder gedaan. Tijd voor een workshop nachtfotografie bij Marije en Redmar van fotografieles.nl.

Nachtfotografie: schrijven met licht

Vrij vertaald betekent fotograferen: schrijven met licht. En juist in het donker kun je fantastisch schrijven met licht. De workshop vindt plaats in Hotel New York op de Kop van Zuid in Rotterdam. Een fantastische plek om voor het eerst met een statief aan de slag de gaan. En zoals altijd leggen Marije en Redmar alles weer uit in heldere taal met duidelijke voorbeelden. Ook het eten en drinken zijn weer top geregeld.

“Schrijven met licht in nachtfotografie kan verslavend werken.”

Nachtfotografie: het spel van iso, diafragma en sluitertijd ten top

De hoeveelheid licht die op de sensor in je camera valt, stel je in met waarden voor iso, diafragma en sluitertijd. Hoe die drie samen acteren, wist ik al, maar bij nachtfotografie wordt dat extra duidelijk. Doordat ik nu de camera handmatig instel, word ik me extra bewust van het samenspel van deze drie belichtingsfactoren. Fascinerend om in de gemaakte foto’s te zien hoe je inderdaad zelf kan bepalen hoe donker of licht je de foto wilt hebben. Je kan zelfs van een nachtbeeld een dagbeeld maken, waarop je veel meer ziet dan je zelf in het donker kan zien. Een beetje magie.

Workshop nachtfotografie - Mijn eerste nachtfoto op statief van de Erasmusbrug in Rotterdam
Mijn eerste nachtfoto op statief van de Erasmusbrug in Rotterdam

De eerste nachtfoto met behulp van een statief maak ik van de Erasmusbrug met een sluitertijd van 30 seconden. Als die foto op mijn camera in beeld verschijnt, is er een gevoel van ongeloof. Wow, hoe mooi. De beweging in de wolken, het wateroppervlak dat vlak getrokken wordt en het mooie lichtspel. Als je goed kijkt, zie je een rood gestippelde lijn boven de brug: van een helikopter die langs vloog.

Nachtfotografie: illusies creëren

Ik begon deze blog met de vraag hoe je die stadse lichten of de maan vastlegt met je camera zoals jouw eigen ogen het zien. Wat blijkt: dat kan, maar je kan ook heerlijk allerlei illusies creëren. In het donker heb je veelal langere sluitertijden nodig (behalve bij de maan – zie uitleg van Marije en Redmar). Van alles wat korter in beeld komt, vangt de sensor in je camera onvoldoende licht voor een volledige afbeelding. Zo is in onderstaande foto ‘niets’ te zien van de langsrijdende fietser (als je goed kijkt zie je hem onderaan in het midden een klein beetje). Alleen zijn koplamp heeft een witte streep achtergelaten. De fietser ging te snel en reflecteerde te weinig licht richting de camera om vastgelegd te worden. Hierdoor kun je foto’s maken van straatbeelden zonder ook maar een passant in beeld, terwijl ze echt wel langs komen.

Workshop nachtfotografie - Nachtfoto op Kop van Zuid in Rotterdam terwijl een fietser passeerde
Nachtfoto op Kop van Zuid in Rotterdam terwijl een fietser passeerde

Je kunt er bewust gebruik van maken door zelf in beeld te lopen, voldoende lang om zichtbaar te worden, maar dan weer weg te lopen. Je creëert dan een foto waarop je staat, maar waar het beeld achter je zichtbaar is en voor je over je heen loopt (zie de lijn van het raam voor mij langs in de onderste foto). Als je niet wegloopt, maar op een andere plaats gaat staan, zie je jezelf twee keer terug in de foto (bovenste foto).

Workshop nachtfotografie - Jezelf twee keer in beeld op fotoWorkshop nachtfotografie - Mijn omtrek is verlicht

Nachtfotografie werkt verslavend

Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Wat een mogelijkheden om uit te proberen. Je kan ook zelf met een lichtbron figuren aan je foto toevoegen. Hieronder heb ik mijn naam erbij geschreven. Je kan ook spelen met in- of uitzoomen tijdens het maken van de foto en de meest surrealistisch beelden creëren. Als je een beetje lol hebt in fotograferen, dan is deze workshop een absolute aanrader.

Workshop nachtfotografie - Mijn naam met licht geschreven voor de ErasmusbrugWorkshop nachtfotografie - de Erasmusbrug drie keer in beeldOok zin in een workshop nachtfotografie gekregen?

 

Workshop nachtfotografie in RotterdamEen echte aanrader: een workshop nachtfotografie in Rotterdam.

Bewaren