Het kriebelt dus weer om langere tijd te reizen. En dan heb ik het niet over vier weken of twee maanden. Langer! Ik ben al twee keer vijf maanden achtereen weggeweest. De laatste keer kwam ik terug in april 2013. Dat is niet eens zo lang geleden, maar toch is er alweer die drang om langere tijd op pad te kunnen.

Van een vakantie naar reizen

Ik probeer elk jaar vier weken achter elkaar op vakantie te kunnen. Dat geeft al ruimte om niet te veel te plannen, maar is nog niet te vergelijken met meerdere maanden op stap. Reizen gaat voor mij over ontdekken van andere culturen en natuur, de mogelijkheid om afgelegen locaties op te zoeken en te doen waarin ik op dat moment zin heb, in een lager tempo dan de meeste toeristen. Het gaat over dwalen in onbekende straatjes, ervaren hoe andere mensen leven, lokaal eten proeven en dat zonder planning of tijdsdruk. Het uitvinden hoe ik ergens kom en hoe het lokale vervoer werkt, hoort er helemaal bij en vind ik een leuk aspect van reizen. Onderweg eindeloos naar buiten kijkend om alles in me op te nemen; ik reis dan ook niet graag in het donker.

Reizen - Achter op de motor door delen van Vietnam
Achter op de motor door delen van Vietnam

Over land reizen

Aangezien ik zoveel landen nog wil ontdekken, heb ik niet een concrete bucketlist van landen die ik per se tijdens een wereldreis wil zien. Het belangrijkste voor mij is de mogelijkheid zo veel mogelijk over land te kunnen reizen. Zoals gezegd, ik zie graag de landschappen en de leefomgeving van mensen terwijl ik onderweg ben. En dan geen ritten van 14 uur naar een volgende bestemming, maar kortere afstanden per keer afleggend. Het leuke daarvan is dat je dan in dorpen en op plekken komt, die veel toeristen overslaan. Toeristische bestemmingen zijn niet voor niets populair en echt meestal de moeite waard. Maar ik kan ook uitgebreid genieten van kleinere ervaringen, die groots zijn in ontmoetingen met lokale bewoners in hun woonomgeving.

Reizen - Koffievrouw in Wadi Halfa
Koffievrouw in Wadi Halfa

Wat zijn mijn opties om lang te reizen?

Ik ben aan het puzzelen wat mijn opties zijn om voor langere tijd op reis te kunnen.

Een half jaar weg met ‘betaald’ levensloopverlof
Mijn reis van Caïro naar Kaapstad heb ik kunnen doen door opgespaard levensloopverlof te laten uitbetalen. Ik spaarde hiervoor door elke maand een bedrag van mijn bruto salaris naar een speciale rekening over te laten maken of bijvoorbeeld door mijn vakantie-uitkering erop te laten storten. Tijdens het verlof wordt dan je salaris of een percentage daarvan vanaf deze rekening maandelijks aan je uitbetaald. De regeling is inmiddels afgeschaft, maar omdat ik op 1 januari 2012 nog minimaal een saldo van drieduizend euro had, mag ik er nog tot eind 2021 gebruik van maken. Met de storting van mijn eindejaarsuitkering in november, heb ik voldoende voor uitbetaling van 70% van mijn salaris gedurende zes maanden. Daar moet ik goed van kunnen reizen in Zuidoost-Azië.

“Op een of andere manier verlang ik naar een optie voor een wereldreis zonder vaste einddatum.”

Langer weg met terugkeergarantie
Ik zou mijn werkgever om toestemming kunnen vragen een jaar weg te gaan om daarna weer aan de slag te gaan. Daarvoor zou ik dan mijn half jaar levensloopverlof verlengen met een half jaar onbetaald verlof, zonder ontslag te nemen. Een jaar is langer dan ik ooit eerder achtereen heb gereisd. En bij terugkeer is er dan het gemak van een baan die op me wacht. Ik heb nog geen idee of dat een optie is voor mijn werkgever, maar wil ik het zelf wel?

Ontslag nemen
Op een of andere manier verlang ik naar een optie zonder einddatum, zodat de mogelijkheid open blijft nog langer in het buitenland te zijn. Als ik low-budget reis en niet te dure landen uitkies, zal langer dan een jaar rondreizen mogelijk moeten zijn. Er zijn wellicht ook mogelijkheden om tijdens het reizen wat geld te verdienen. Of zal ik proberen af en toe als schrijver voor overheden, bedrijven of onderzoeksinstellingen te werken aan stukken als onderzoeksvoorstellen, analyses en interviews? Als ik kies voor onbetaald verlof, dan heb ik wel baanzekerheid maar dan rekent mijn werkgever wel op me na een jaar. Of ruil ik de flexibiliteit in voor meer onzekerheid om bij terugkomst weer naar een baan op zoek te gaan?

Reizen - Onderweg in Ethiopië
Onderweg in Ethiopië

Veel om over na te denken, maar eerst op vakantie naar de Verenigde Staten. Vier weken om weer bij te tanken, te ontspannen en starend over de ruige canyons deze opties om weer te reizen te overwegen.