Wat heb ik genoten van Cottonwood Canyon Road, zowel van het rijden als van de landschappen. De afwisseling in beide was groot. Cotton Canyon Road is geen standaard gravelweg. Steile hellingen, grote kiezels en watergeulen dwars over de weg maken snel duidelijk dat je buiten de gebaande bent gegaan.

De geologische formaties aan weerszijden van de weg veranderen telkens van vorm en kleur. Ik ben oranje-witte domen gepasseerd, maar ook de gele en zandkleurige boog van Grosvenor Arch, askleurige heuvels, een smalle doorgang van rotsen als opstaande scherven in wit, geel en roodbruin, een rivierdelta met een rijkdom aan gele bloemen en direct naast de weg rechtopstaande kolommen van een niet te beschrijven groengrijsachtige kleur.

“Wat heb ik genoten van Cottonwood Canyon Road, zowel van het rijden als van de landschappen.”

Cottonwood Canyon Road in Utah

Cottonwood Canyon Road (74 kilometer) gaat dwars door het Grand Staircase-Escalante National Monument in Utah. Deze gravelweg verbindt Cannonville langs Hwy 12 met Hwy 89, tussen Big Water en Kanab. Dat betekent dat Cottonwood Canyon Road een kortere route biedt om van Page (Horseshoe Bend en Upper/Lower Antelope Canyon) naar Bryce Canyon National Park te komen. Als je daar al bent, biedt deze weg ook een heerlijke ontsnapping aan de drukte van het hoogseizoen in Bryce Canyon. Je kan de weg zover volgen als je zelf wilt, maar ik raad je aan in ieder geval naar Grosvenor Arch te rijden.

De gele Grosvenor Arch

Cannonville ligt 33 kilometer van de ingang van Bryce Canyon National Park. In dit dorpje begint Cottonwood Canyon Road. De eerste 15 kilometer is nog asfalt, maar daarna begint de gravelweg. De dan nog 14 kilometer naar Grosvenor Arch zijn goed te doen. De dwars over de weg lopende watergeulen, waarvoor je telkens sterk moet afremmen, beginnen pas verderop.

Cottonwood Canyon Road richting Grosvenor Arch
Cottonwood Canyon Road richting Grosvenor Arch

Een klein stukje lopen brengt je van de parkeerplaats naar Grosvenor Arch. De gele en zandkleurige rotsen met een vleugje oranje rijzen uit de vlakte omhoog. Je kunt tot vlak onder de boog lopen en het contrast met de blauwe hemel bewonderen.

De boog van Grosvenor Arch langs Cottonwood Canyon Road
De boog van Grosvenor Arch langs Cottonwood Canyon Road

De benen strekken in Cottonwood Canyon

Buiten de gebaande paden rijden vraagt wel meer concentratie. Het kost zeker anderhalf uur om 50 kilometer af te leggen op deze weg. Hoe leuk ik dat juist vind, is het wel lekker om tussendoor nog een keer de benen te strekken. Cottonwood Canyon leent zich daar goed voor. Ik ben deze canyon vanaf de noordkant ingegaan, maar helemaal makkelijk was dat niet. De zuidkant bleek toegankelijker te zijn. Je loopt over de droge rivierbedding door de steeds smaller wordende kloof voordat hij zich weer verbreedt. Het zijn vooral de details die me boeiden: opgedroogde modderkrullen, kleurrijke kiezels, de patronen van witte lijnen over de oranjebruine rotsen en de groene boom op een onmogelijke plek.

Vijf tips voor het rijden van Cottonwood Canyon Road

Als je geen ervaring hebt met gravelwegen, dan geef ik je hierbij een paar tips.

Tip 1

Ik reed met een SUV (sports utility vehicle / ’terreinwagen’) van Nissan, maar de weg is ook te rijden met een gewone auto. Alleen zal je snelheid dan nog lager liggen. Doe het gewoon rustig aan. Als het hard heeft geregend, zal de weg voor elke gewone auto onberijdbaar worden.

Tip 2

De weg kan uitdagen tot een hogere snelheid, maar je maximale snelheid wordt bepaald door de mogelijkheid om snel op een gecontroleerde manier sterk af te remmen. Of het gaat om een diepe kuil, grote stenen op de weg of een onverwachte tegenligger, de noodzaak om af te remmen komt veelvuldig voor. Los zand en grind kunnen je de controle over de auto laten verliezen bij het afremmen vanaf een te hoge snelheid. De dwars over de weg lopende watergeulen kunnen overal onverwachts opduiken, ook als de weg weer even egaal lijkt. Als je er met volle snelheid inrijdt, dan voelt dat alsof je op een stoeprand knalt.

“Het zijn vooral de details die me boeiden: opgedroogde modderkrullen, kleurrijke kiezels en de groene boom op een onmogelijke plek.”

Tip 3

De steile, bochtige wegen de heuvels op en af zijn vaak ook eenbaanswegen. Kijk daarom vooraf of je een auto al ziet klimmen of dalen. Zo ja, dan kun je beter even wachten.

Tip 4

Je kijkt geconcentreerd op de weg vóór je voor mogelijke gaten en geulen. Dat is logisch, maar vergeet niet af en toe in je achteruitkijkspiegel te kijken, ook al rijden er niet heel veel andere mensen. Afhankelijk van de auto en iemands ervaring zijn er zeker snelheidsverschillen tussen auto’s. Het wordt op prijs gesteld als je ruimte biedt om de ander te laten passeren.

Tip 5

Vergeet niet van de omgeving te genieten. De verschillende rotsformaties en geologische verschijnselen zijn fascinerend om te zien. Als rijden en kijken niet samen gaat, stop dan even daar waar een ander je kan passeren en jou goed van te voren kan zien. Pas dus op met het maken van die mooie foto precies voor een blinde heuvel of bocht.

Rotsformaties langs Cottonwood Canyon Road
Rotsformaties langs Cottonwood Canyon Road

Voor mij stond het rijden van Cottonwood Canyon Road in de top drie van fantastische routes tijdens deze vakantie in Utah en Arizona.

Bewaren

Bewaren

Bewaren