Onderweg van Las Vegas naar Zion National Park heb ik mijn benen opgewarmd. Nu ben ik klaar voor een wandeling in Zion. De wandelingen Emerald Pools, Weeping Rock, Kayente en Hidden Canyon in Zion heb ik er al op zitten. De ochtend dat ik Angels Landing wil proberen, met een stijging van 454 meter in 4 kilometer, blijkt deze route dicht te zijn. De toiletreservoirs worden per helikopter gewisseld!

De zwaarste wandeling vanuit Zion Canyon qua stijging is die naar Observation Point. Je stijgt 655 meter in 6,4 kilometer. Ik kies voor een makkelijkere wandeling. Vanaf Zion Ponderesa Ranch aan de oostkant van Zion rijd ik met de auto over een gravelweg en vervolgens een zandpad naar het startpunt van ‘East Mesa Trail’. Daar begint mijn wandeling en dit verhaal.

Wandeling Observation Point in Zion: wirwar van grijze takken

Stilte

Het is windstil. De bladeren ruizen niet. Alleen diverse soorten getsjilp van verschillende vogels klinken om me heen. Het groen overheerst, afgewisseld door het grijs van een wirwar aan dode takken en het geelbruin van loofbladeren in hun herfstkleuren. Het roodbruine zandpad vindt zijn weg slingerend tussen de bomen. Alleen het gekraak van mijn eigen rugzak verbreekt de stilte.

Het wandelpad stijgt en daalt af en toe een beetje. Soms verandert het pad als in een bedding van een smal beekje. De schuine wanden van de V-vorm van de bedding verstoren het ritme van mijn voeten. Vervolgens zorgen een overdosis aan keien op het pad dat het geen wandelingetje door het bos is.

Wandeling Observation Point Zion wandelpadDe zon breekt af en toe door het wolkendek. Er zijn witte wolken tegen een diepblauwe hemel. Maar als ik mijn hoofd draai, zie ik donkergrijze donderwolken die dreigend heftige regenbuien in zich dragen. In weer een andere richting zijn de wolken een schilderij van grijstinten waardoor zonnestralen zich diffuus laten zien.

Uitzichten tijdens de wandeling

Plotseling opent zich aan mijn linkerzijde een canyon. De hoge wit-rode canyonwanden rijzen de grijze hemel tegemoet. Mijn fotocamera klikt weer. Ik zet er even de pas in. Donder klinkt in de verte. Een jonge vrouw met felblond haar wandelt me tegemoet. Na een vriendelijke groet vervolgen we ieder onze weg. De witte steenschilfers kraken onder mijn voeten, met soms ook verrassend muzikale tonen.

Het zand wordt geel en de stenen ook. Tezamen leiden ze mij naar beneden. Het begint te druppelen. Regen kun je het niet noemen. Een zachte “holy fuck” slipt tussen mijn lippen bij het uitzicht dat zich in mijn rechterooghoek opdringt. Witte domen met groene deksels trotseren de zwaartekracht.

Wandeling Observation Point Zion uitzicht witte domesHet pad versmalt zich tot dertig centimeter. Een blauwe vogel scheert voor me langs. Door mul zand loop ik op de kruising af die me samenbrengt met de echte hikers die vanuit Zion Canyon omhoog gelopen zijn.

“Wow!”

Observation Point

Opgewonden stemmen komen door. Een wandelaar begroet me met trots in zijn ogen over zijn prestatie. En dan ontvouwt het uitzicht over de hele Zion Canyon zich voor me uit. Wow! De lichtgroene Virgin River slingert zijn weg uit de canyon. De bus, waarin ik gisteren nog zat, beweegt zich in de diepte traag voort over het rode asfalt.

Wandeling Observation Point uitzicht Zion CanyonBij dat uitzicht lunch ik. Naast me neemt een roodharige vrouw met spiegelglazen op, gekleed in hotpants en een roze bh onder een weinig verhullende witte top, een foto van zichzelf met een selfiestick. Een atletische man met een wereldkaart op zijn been getatoeëerd zet zijn foto’s direct op internet.

De zon breekt helemaal door en brandt een paar minuten fel op Observation Point. Als die zich terugtrekt en de wolken donkerder worden, sta ik weer op om aan de terugweg te beginnen.

Praktische informatie over deze wandeling

Ik heb genoten van deze stiekeme route naar Observation Point. Wil je het je zelf wat makkelijker maken om welke reden dan ook? Of lijkt je ter afwisseling een wandeling tussen de bomen ook leuk? Dan leg ik hieronder uit hoe je het startpunt van ‘East Mesa Trail’ kunt vinden.

“Ik heb genoten van deze stiekeme route naar Observation Point.”

De wandeling ligt in Oost-Zion. Vier kilometer (2,5 mijl) voor de oostelijke ingang tot Zion National Park aan Hwy 9 ligt de te nemen zijweg North Fork road. Acht kilometer (5 mijl) verderop is de aangegeven afslag naar Zion Ponderosa Ranch Resort. Sla hier links af, onder de boog door en volg Twin Knolls road (dus sla niet links af naar de receptie van deze ranch). De weg gaat van asfalt over in gravel. Volg de gravelweg tot je recht op een T-splitsing afrijdt. Zoals ook aangegeven staat, sla je hier rechts af Beaver road op (zandpad). Blijf rechtdoor rijden (niet linksaf Fir road op). Er is een keer een bordje half onder de takken verstopt, maar ook hier houd je rechts aan. Uiteindelijk is het linksaf, zoals aangegeven, waar je je auto kunt parkeren. Aan de rechterkant van deze weg met parkeerhavens vind je het startpunt van de wandeling ‘East Mesa Trail’. Het zandpad kan moeilijk begaanbaar worden, als het hard heeft geregend. Dan kom je er zonder 4WD niet doorheen.

Als je bij de genoemde T-splitsing links afslaat, dan kun je naar het startpunt van ‘Cable Mountain Trail’ rijden. Aan mij is verteld dat deze wandeling (11,6 kilometer) weinig hoogteverschillen kent en ook naar mooie uitzichten over Zion Canyon leidt. Halverwege ‘Cable Mountain Trail’ kun je ook afslaan voor ‘Deer Mountain Trail’, de favoriete wandeling van een andere wandelaar die ik bij de receptie van de ranch tegenkwam. Hier kun je ook gerust om verdere informatie vragen.

Ik hoop dat je ook zult genieten van de rustige wandeling naar Observation Point.