Bij het plaatsje Page in Arizona ligt niet alleen de Horseshoe Bend, maar liggen ook Upper en Lower Antelope Canyon. Beide canyons staan bekend om hun oranje wanden en grillige vormen: een van de visitekaartjes van Arizona. Upper Antelope Canyon lijkt een grotere naamsbekendheid te hebben. Maakt het eigenlijk uit welke je bezoekt, als je een keuze moet maken? Ik heb beide canyons bezocht en vergelijk ze met elkaar.

Upper en Lower Antelope Canyon: Horseshoe Bend
Zonsondergang bij Horseshoe Bend

Toegang tot Upper en Lower Antelope Canyon

Beide canyons liggen op het grondgebied van de Navajo. Ze vragen 8 dollar toegang om het beschermde gebied in te gaan. Lower Antelope Canyon is met je eigen auto te bereiken en ligt vlakbij de toegangsweg. Upper Antelope Canyon ligt drie mijl de woestijn. De tourorganisatie zal je met hun 4WD’s vanuit Page vervoeren. Deze korte tocht door het woestijnzand zorgt direct voor een avontuurlijk gevoel.

De ingangen van Upper en Lower Antelope Canyon

De ingang van Upper Antelope Canyon is een hoge spleet in de rotswand waardoor je zo naar binnenloopt. Op dat punt biedt Lower Antelope Canyon meer avontuur. Als je de gids volgt, stopt hij al na 50 meter met lopen. Zijn we er al? Ja, kijk maar naar de grond voor je. Lower Antelope Canyon is een spleet in de grond. Via een smalle toegang met een aantal trappen daal je af in de canyon.

Schoonheid van Upper en Lower Antelope Canyon

Wat mij betreft doet Lower Antelope Canyon niet onder in schoonheid voor Upper Antelope Canyon. De smalle kloof van de eerste fascinerende mij meer dan de tweede. De eindeloze bochten, welvingen, gekartelde randen en subtiele kleurverschillen van de Lower Antelope Canyon vond ik fantastisch. Maar hierbij kunnen de lichtinval en de duur van de tour een rol gespeeld hebben.

Upper en Lower Antelope Canyon: Lower kloof
Lower Antelope Canyon

Lichtinval

Lower Antelope Canyon heb ik bezocht tijdens de beste uren: tussen tien en twaalf uur in de ochtend. De lichtinval van verder stijgende zon zorgt voor de mooiste tinten oranje op de wanden. In mijn geval was dat beperkt het geval vanwege de aanwezige bewolking. Upper Antelope Canyon heb ik bezocht om acht uur ’s ochtends. Dit was echt te vroeg in oktober. De zon staat dan te laag om al voldoende licht in de canyon te stralen. Dit maakte de kleureffecten minder en het fotograferen moeilijker. Als het wel lukte, dan maakte de camera er een mooier plaatje van dan ik met mijn eigen ogen zag. Op de terugweg was er al meer licht en daarmee mooiere effecten. Dus toen heb ik nog snel uit de losse pols een aantal mooie foto’s kunnen maken (die je hier nu ook ziet).

“Upper en Lower Antelope Canyon staan bekend om hun oranje wanden en grillige vormen.”

De beroemde foto van Upper Antelope Canyon waar een bundel zonnestralen binnenvalt, is alleen te maken in de zomer. Dus dat zat er sowieso niet in.

Het voordeel van een vroeger of later tijdstip is wel dat het veel minder druk is. Dit geeft je meer kans op foto’s zonder mensen erop.

Upper en Lower Antelope Canyon: Upper kloof
Upper Antelope Canyon

Wel of geen fotografietour?

Bij een fotografietour gaan ze er meestal van uit dat je een spiegelreflexcamera en een statief bij je hebt. Je krijgt meer tijd om foto’s te maken en ze doen hun best momenten te creëren zonder andere mensen op de foto. Ze geven je ook advies over je camera-instellingen. Lower Antelope Canyon heb ik via een fotografietour bezocht. Door het gebruik van een statief kun je ‘donkere’ stukken ook goed vastleggen met een langere sluitertijd. De instellingen van je camera om de oranjetinten goed in beeld te krijgen (lage isowaarde en een gemiddeld diafragma), maken ook dat langere sluitertijden nodig zijn. Als je een beetje kennis hebt van de drie-eenheid van belichting (isowaarde, diafragma, sluitertijd), dan zou ik zeker voor een fotografietour gaan.

Upper en Lower Antelope Canyon: Lower kloof
Lower Antelope Canyon

Budget

Lower Antelope Canyon heb ik bezocht met Dixie Ellis’ Lower Antelope Canyon Tours. Zij vroegen 20 dollar voor hun standaardtour en 42 dollar voor hun fotografietour. Hierbij kwam de 8 dollar toegang tot Navajo Tribal Park. Upper Antelope Canyon heb ik bezocht met Roger Ekis’ Antelope Canyon Tours. Zij vroegen 40 dollar voor hun standaardtour, inclusief de 8 dollar toegang tot het gebied. Ander tourorganisaties ontlopen deze prijzen niet zoveel. Als je budget beperkt is, kun je zonder problemen kiezen voor Lower Antelope Canyon. De Upper Antelope Canyon tour werd in mijn geval verzorgd door Cindy. Zij maakte er bijna een fotografietour van door haar uitleg over de instellingen voor elke soort camera. Ze vond het ook geen probleem foto’s met iemands camera te maken, als iemand dat op prijs stelde.

Upper en Lower Antelope Canyon: wanden Upper
Upper Antelope Canyon

Conclusie vergelijk Upper en Lower Antelope Canyon

Beide canyons zijn de moeite waard en je kunt je dus door andere factoren laten leiden, zoals beschikbaarheid van een tour, prijs of zin in een woestijnrit. Als je iets meer budget hebt, dan kun je ook kiezen voor andere canyons in de buurt. De tours vinden daar plaats met minder mensen en meer tijd voor fotografie.

Maar in ieder geval: maak die omweg om een van deze canyons te bezoeken. Als ik echt moet kiezen tussen Upper en Lower Antelope Canyon, dan heb ik toch iets meer mijn hart verloren aan Lower Antelope Canyon.

Als je moest kiezen tussen Upper of Lower Antelope Canyon bij Page in Arizona...Bewaren