Kalimantan is niet het meest bezochte eiland van Indonesië, maar zeker niet minder bijzonder. En Borneo heeft voor mij altijd een magische klank gehad. Eindelijk is het zover.

Start van mijn reis door Kalimantan

Ik land op het vliegveld van Balikpapan. Het is geen bijzondere stad, maar er zijn genoeg leuke eettentjes en winkelcentra om er aangenaam te verblijven. Nummer een op mijn lijst om te doen vanuit Balikpapan is een meerdaagse boottocht op de Mahakam rivier.

Laagseizoen in Kalimantan

Ik ben een van de weinige blanken in Balikpapan. Toeristen komen er vooral in juli en augustus. Het is inmiddels begin oktober. Dan is het organiseren van een boottocht minder makkelijk, of beter gezegd een stuk duurder. Ik ben nu aangewezen op een privégids. In overleg met Rusdy van tourorganisatie Rimba Borneo Kalimantan maak ik een aantal aanpassingen en ga ik voor een tweedaagse boottocht.

De Mahakam rivier in Kalimantan

In dit Indonesische deel van Borneo is de Mahakam rivier een brede, bruine waterweg van West- naar Oost-Borneo. De rivier is een economische ader. Er wordt gevist. Grote bakken gevuld met kolen gaan stroomafwaarts. De hoge torens van vogelnestfabrieken staan langs de oever. Maar de rivier is ook water om de was in te doen, het riool voor menselijke behoeften, de weg naar school en de badkamer voor een goede wasbeurt. Kortom, de rivier is een levensader voor velen.

Mensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Kaart van het stroomgebied van de Mahakamrivier
Kaart van het stroomgebied van de Mahakam rivier.
Gemaakt door Hidayat008 (eigen werk), verkregen via Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0].

Mensen langs de Mahakam rivier

Langs de Mahakam river en haar zijarmen wonen mensen in paalwoningen langs de oever of in drijvende huizen op het water. Het is fascinerend het leven op het water voorbij te zien komen. Het is maar een korte blik vanaf het water vanuit mijn vissersboot. Dit weerhoudt de vissende mannen, kleding wassende vrouwen en schoolgaande kinderen niet een moment contact met me te leggen.

Een impressie in twaalf foto’s

Ik neem je graag mee in het leven langs en op de rivier via twaalf foto’s, zonder daar verder woorden aan toe te voegen.

Mensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Man wast zich onder het drogende wasgoedMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Man in gemotoriseerde kanoMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Visser gooit zijn net uitMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Visser op wegMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Man vist met hengelMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Met brommer op pontje de rivier overMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Wandelende vrouwMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Vrouw doet de wasMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Vrouwen fileren visMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Vrouw verkoopt geslachte kippenMensen langs Mahakam rivier in Kalimantan - Schooljongens op de fietsMensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan - Zwaaiende kinderenEn dat is mijn foto-impressie van het leven langs de Mahakam rivier. Ik hoop dat je een beetje een idee hebt gekregen waarom ik genoten heb van deze tweedaagse boottocht in Kalimantan.

Nieuwsgierig waar ik nu ben op mijn wereldreis? Bekijk dan mijn laatste reisfoto’s op mijn Instagramaccount @liannereist.

Mensen langs de Mahakam rivier in Kalimantan