Na zoveel mooie wandelingen in het zuidwesten van de Verenigde Staten was het weer tijd voor een wandeling in eigen land. Afgelopen vrijdag ben ik door de IJsselvallei van Deventer naar Olst gelopen: een echte herfstwandeling. Er waren herfstbladeren in alle mogelijke kleuren, zowel aan bomen als op de grond. Lekker om even met mijn schoenen doorheen te schoppen. Clusters van paddenstoelen poppen diverse keren aan de rand van het wandelpad op. Heiige weilanden met grazende koeien zorgen voor typisch Nederlandse uitzichten. En ook plassen regenwater en dikke modder ontbreken niet. Die dag zelfs was het fantastisch weer met de zon aan een blauwe herfsthemel.

Herfstbladeren

De kleurenpracht begon direct in het Rijsterborgherpark vlakbij het station van Deventer. Tussen de herfstbladeren op de grond lagen de waterdruppels nog op het gras. De felrode bladeren blijven voor mij het mooist.

Herfstwandeling IJsselvallei - Herfstbladeren bomen Rijsterborgherpark DeventerHerfstwandeling IJsselvallei - Waterdruppels op grasHerfstwandeling IJsselvallei - Rode herfstbladeren

Wandelen langs de IJssel

De wandelroute IJsselvallei loopt over de IJsseldijk, maar dan loop je direct naast het verkeer. Het is leuker om de dijk af te lopen en je weg direct langs de IJssel te vervolgen. Het betekent wel oppassen voor de koeienvlaaien. Als je een zandplas aan je rechterhand ziet liggen, zul je de IJsseloever moeten verlaten. Je kan de IJsseldijk weer oplopen of je weg zoeken langs de zandplas en pas later de dijk weer opgaan.

Herfstwandeling IJsselvallei - Vrachtschip op de IJsselHerfstwandeling IJsselvallei - Vogels boven de IJssel

Weilanden in de uiterwaarden

De wandelroute buigt na de IJsseldijk linksaf de uiterwaarden in. Diverse boerderijen liggen hier met hun weilanden. De wandelroute gaat over tractorpaden en smalle zandpaden tussen weilanden door. Ik kwam regelmatig koeien tegen die oogcontact zochten.

Herfstwandeling IJsselvallei - Koeien in weilandHerfstwandeling IJsselvallei - Boom in weilandHerfstwandeling IJsselvallei - Tractorpad

Indrukwekkende bomenlanen

De boerderijen met hun landerijen blijven, maar nu vervolgt de wandeling zich in meer bosrijk gebied. De afwisseling blijft groot. De diverse bomenlanen waardoor je loopt zijn indrukwekkend. De struik met oranje bessen tussen hardroze blaadjes had ik nog niet eerder gezien. Zou het de kardinaalsmuts zijn? Als dat zo is, dan zijn de oranje bessen giftig. De route brengt je nog langs een veld waar geoefend kan worden in het hoeden van schapen met een hond.

Herfstwandeling IJsselvallei - BomenlaanHerfstwandeling IJsselvallei -Zandpad langs weilandHerfstwandeling IJsselvallei - Hoge boomHerfstwandeling IJsselvallei - Oranje bessen

Dorpjes van paddenstoelen

Bij de herfst horen paddenstoelen. Diverse soorten doken als kleine dorpjes langs het wandelpad op. De ‘echte’ paddenstoel, rood met witte stippen, blijft mij het meest fascineren.

Herfstwandeling IJsselvallei - Cluster paddenstoelenHerfstwandeling IJsselvallei - Cluster witte paddenstoelenHerfstwandeling IJsselvallei - Onderkant witte paddenstoelHerfstwandeling IJsselvallei - Rode paddenstoel met witte stippen

Routebeschrijving IJsselvallei wandeling

Deze wandeling is de tweede dag van de IJsselvallei NS-wandeltocht. Op eropuit.nl vind je een routebeschrijving met een kaart. De dertien kilometer lange wandelroute wordt ook aangegeven met route-indicatoren. Dit zijn half gele, half rode pijlen of een rechthoek met de bovenste helft geel en de onderste helft rood. Je kan de route zowel alleen met de routebeschrijving of alleen op de pijlen lopen. Zelf vond ik de combinatie van beide wel prettig. De routebeschrijving geeft je het idee wanneer en waar op pijlen te letten. En soms is de routebeschrijving niet direct duidelijk en is het makkelijker de pijlen te volgen. Of de weg wijst zichzelf ondanks een abstracte routebeschrijving. Bijvoorbeeld “U volgt eerst een bocht naar rechts en vervolgens een bocht naar links. Loop 200 meter verder met de bocht mee naar rechts. Het pad gaat over in een graspad tussen een weiland en een heg. Vlak voor een boerderij volgt u een bocht naar links.” Er waren geen afslagen dus het was gewoon de weg volgen.

Van station Deventer naar start IJsselvallei wandeling

Op de website eropuit ontbreekt de beschrijving hoe je vanaf het station Deventer het startpunt van de wandeling bereikt. Bij deze mijn serie aanwijzingen:

  • Verlaat het station aan de centrumkant.
  • Steek de weg over en sla rechts af, met het water aan je linkerhand.
  • Na zo’n 200 meter sla je linksaf het park in, tussen twee oudroze palen door.
  • Begroet de loslopende pauwen en kippen op Vogeleiland, en blijf het water volgen. Het maakt niet zoveel uit welke kant je van het water kiest, want de wandelpaden komen weer bijeen voor het spoorviaduct.
  • Ga hier niet onderdoor maar steek over en neem het zandpad direct langs het water.
  • Al snel duikt de IJssel voor je op. Steek de weg over en ga naar rechts. Hier begint de wandeling volgens de beschikbare routebeschrijving.

Het was een heerlijke herfstwandeling, maar deze wandeling door de IJsselvallei zal in alle jaargetijden mooi zijn.

 

Herfstwandeling IJsselvalei - FotoimpressieBewaren