Ik overweeg om voor langere tijd te gaan reizen. Twee keer eerder ben ik vijf maanden weg geweest. Nu zou ik wel minimaal een jaar onderweg willen zijn. Wat maakt een wereldreis anders voor mij?

Reizen in het hoogseizoen onvermijdelijk

Als ik vier weken naar een regio in een land ga, kies ik zoveel mogelijk het tussenseizoen uit. Voor mij is dat de paar maanden tussen het laagseizoen vanwege het weer en het hoogseizoen met veel toeristen. Die afweging levert vaak hele specifieke periodes op waarin ik een land bezoek. Als ik op wereldreis ga, wil ik veel over land kunnen reizen. Dan kan het niet anders lijkt mij dat ik ook op plekken tijdens het hoogseizoen ga komen. Dat zal wel even wennen zijn, ook financieel. Zeker als niet-planner vind ik het vervelend als het zo druk is, dat het op de bonnefooi vinden van overnachtingsplekken lastig wordt.

Wat maakt een wereldreis anders voor mij: reizen in het hoogseizoen.
Hoogseizoen in IJsland: ondanks de regen veel mensen bij Geysir

Visumduur kan ineens voor beperking zorgen

Veel visa worden voor dertig dagen verstrekt, zoals mijn visum voor Sudan. Bij een vakantie van vier weken past dat precies. Als ik op wereldreis gaan, zou ik graag nog langzamer reizen dan ik tijdens een vakantie van vier weken al doe. Dan wordt het ineens letten op de duur van het visum. Ik zal dan weer de grens moeten passeren om later het land weer op te zoeken. Of wellicht zijn er ook visumaanvragen voor een langer verblijf mogelijk, maar dat kost vaak meer geld en moeite. Ik ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om een visum bij de douane op een landsgrens te krijgen. Vaak hoor je toch van makkelijkere visumaanvragen op voorwaarde dat je via het internationale vliegveld van een land binnenkomt.

Wat maakt een wereldreis anders: de visumduur kan een beperking zijn.
Mijn visum voor Sudan was een maand geldig

Afwisseling organiseren

Bij vier weken alleen natuur, mis ik wel stadse taferelen. En van culturele naar culturele bezienswaardigheid breekt op een gegeven moment ook op. Als ik veel over land reis, kan de afwisseling beperkt worden. In Zuidoost-Azië moet in ieder geval de afwisseling tussen stad, natuur en strand goed mogelijk zijn. Zal alleen de zoveelste tempel of avondmarkt om te eten niet gaan vervelen? In ieder geval zal afwisseling bewuster georganiseerd moeten worden, vermoed ik, tijdens de duur van een wereldreis dan tijdens een vakantie.

“Ook al is mijn reistempo lager dan de gemiddelde toerist tijdens vakanties, ik kijk uit naar een nog lager reistempo tijdens een wereldreis.”

Langer op een plek verblijven

Tijdens een reis van vijf maanden kwam ik ook in de Barossa Valley bij Adelaide in Australië terecht. Ik had het daar zeer naar mijn zin al wandelend en fietsend, met ook een behoefte aan veel luie dagen. Daardoor ben ik daar vier weken verbleven op slechts drie locaties. Dat lijkt me ook leuk aan een wereldreis zonder geplande reisroute vanuit een wensenlijst van te bezoeken landen. Ik kan dan naar behoefte langere tijd in dorpen blijven en meer van het alledaagse leven meekrijgen. Dat kan dan wel weer botsen met de visumduur.

Wat maakt een wereldreis anders: afwisseling organsiseren tussen activtieiten en bezienswaardigheden.
De boulevard van Can Tho in Zuid-Vietnam

Er komt genoeg kijken bij een vertrek op wereldreis, zeker als ik daarbij mijn baan zou opzeggen en mijn huis verhuur of verkoop. Daarom hoop ik dat ik verder niet teveel hoef te plannen. Daarvan houd ik nou eenmaal niet zoveel als ik op reis ga. Dus geen wereldticket voor mij of andere routeplanning met alle visuminformatie al uitgezocht. Ik hoop dat ik daarmee weg kom.

Bewaren

Bewaren