Wat zijn mijn eigen favoriete reisfoto’s van Egypte? Ik ben een keer in Egypte geweest en wel in november 2012. In die tijd was de toeristenstroom naar Egypte sterk afgenomen vanwege de Egyptische revolutie met grote demonstraties op het Tahrir-plein in Caïro. Het welkom door de Egyptenaren was daardoor des te hartelijker.

Top tien reisfoto’s van Egypte

Door de digitale camera kom ik nu met veel meer foto’s thuis na een vakantie dan toen er nog filmrolletjes ontwikkeld moesten worden. Dat maakt het uitzoeken lastiger maar ook belangrijker. En dan nog blijft de keus groot. Maar hierbij mijn tien favoriete reisfoto’s van Egypte. De foto’s staan op volgorde van mijn reisroute door Egypte, met bij elke foto het verhaal erachter.

Visum aanvragen in Caïro voor Sudan

De eerste dag in Caïro zijn we eerst op stap gegaan om een visum voor Sudan aan te vragen. Dit betekende eerst een bezoek aan de Nederlandse ambassade voor een aanbevelingsbrief. Per taxi passeerden we diverse mooie koloniale panden. Vervolgens op naar de ambassade van Sudan, in een hele andere wijk. Is dit echt de ingang? Een interessant proces volgde van het ene loket naar het andere loket met tussendoor nog kopieën in drievoud laten maken. Het was leuk om met aanwezige Sudanezen en Egyptenaren een praatje te maken. Ik vind het interessant om dit soort processen in het buitenland te ervaren en heb dus zelfs van de bureaucratie genoten. We konden gelukkig ’s middags al onze visa ophalen, want daarna was de ambassade drie dagen dicht vanwege feestdagen.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - de ingang van de Sudanese ambasade in Caïro
De ingang van de Sudanese ambasade in Caïro

Straatbeeld in de Koptische wijk van Caïro

In Oud Caïro ligt de Koptische wijk, waar van oudsher de meeste Egyptische christenen wonen. Het is een leuke wijk om door zijn labyrint van vele straatjes en steegjes te dwalen. Je komt diverse winkeltjes tegen, de boekenmarkt, de oude Amr Ibn Al-’As moskee en natuurlijk de kerk El Moalakka.

“Koptisch Caïro is een leuke wijk om door het labyrint van vele straatjes en steegjes te dwalen.”

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - de ingang tot de boekenmarkt in de Koptische wijk in Caïro
De ingang tot de boekenmarkt in de Koptische wijk in Caïro

De Hangende Kerk in de Koptische wijk

De bekendste bezienswaardigheid in de Koptische wijk in Oud Caïro is de kerk El Moalakka ofwel de Hangende Kerk. De kerk is indrukwekkend versierd van binnen met veel donker houtsnijwerk, kleurrijke mozaïeken, mooie verlichting en prachtig versierde muren. Het plafond met houten balken heeft de vorm van de ark van Noach. In onderstaande foto fascineert het me hoe deze mannen een eiland van rust vormen tussen alle bezoekers. Kennelijk is het hun moment van de dag om samen te komen met een rokertje erbij.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - twee mannen in de Hangende Kerk in de Koptische wijk
Twee mannen in de Hangende Kerk in de Koptische wijk

De bewoners van Caïro

Caïro vond ik een fascinerende stad. Niet te vergelijken met steden die ik eerder heb gezien. Ik heb genoten van de mensen op straat in Caïro. Er is een grote diversiteit aan achtergronden van de mensen die hier rondlopen. Dit levert allerlei contrasten op tussen mensen die elkaar passeren. Onderweg werd ik vaak vriendelijk aangesproken. Door de grote demonstraties op het Tahrir-plein (Egyptische revolutie) lieten toeristen het al een tijd afweten en bewoners uitten graag hun blijdschap weer wat toeristen te zien. De aardige begroetingen en gezellige gesprekjes droegen er zeker aan bij dat de stad veel leuker was dan ik van te voren had gedacht.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte -knappe balans van een vrouw die een doos op haar hoofd draagt
Knappe balans van een vrouw die een doos op haar hoofd draagt

Contrast in dorpje in de buurt van de tombe van Zed Amun Iuf Ankh

Na een bezoek aan de tombe van Zed Amun Iuf Ankh lopen we ook een rondje door een dorpje in de buurt. Het hele dorp was zandkleurig; contrasterende kleuren ontbraken. De wegen waren niet bestraat. En er lag veel brandhout opgestapeld, dus waarschijnlijk werd er op houtvuren gekookt. Het zag er vervallen en verlaten uit maar het was wel degelijk bewoond. Door dit straatbeeld werd ik verrast door de in het lichtblauw geklede man die brandhout vervoerde op zijn motor.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - aanvoer van brandhout op de motor
De aanvoer van brandhout op de motor

De prachtige Witte Woestijn in Egypte

Dit vond ik wel een hoogtepunt van Egypte. Ik had mij van te voren verheugd op de Witte Woestijn en dat bleek terecht. De Witte Woestijn is een vlakte met fascinerende witte formaties van kalksteen. Hier kun je je fantasie de loop laten wat de formaties kunnen voorstellen. In andere gevallen waren er vlekken van kalksteen op de grond die eruit zagen als ijs. Een vreemde gewaarwording in de hete woestijn.

“De Witte Woestijn was voor mij een hoogtepunt van Egypte.”

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - het indrukwekkende landschap van de Witte Woestijn in Egypte
Het indrukwekkende landschap van de Witte Woestijn in Egypte

Per 4WD door de Zwarte Woestijn

Met een 4WD kan je echt de vlaktes van de woestijn in. Een fantastische ervaring. We kampeerden ook op het zand, in een oase van rust. De enige bezoeker was af en toe een woestijnvosje. Ik heb hier zoveel mooie zonsopgangen en zonsondergangen gezien.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - per 4WD door de Zwarte Woestijn in Egypte
Per 4WD door de Zwarte Woestijn in Egypte

Eten langs de Nijl in Luxor

Met de ferry kun je vanuit het centrum van Luxor de Nijl oversteken. Aan de andere oever liggen vele leuke restaurantjes met terrassen aan de rivier. Een sfeervolle plek om te genieten van een Egyptische maaltijd.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - dineren langs de Nijl in Luxor in Egytpe
Dineren langs de Nijl in Luxor in Egytpe

De indrukwekkende grootte van de beelden van Abu Simbel

De route van drie uur heen en drie uur terug (onder politiebegeleiding) naar Abu Simbel vond ik de moeite waarde. Ook al had ik zoveel tempels gezien, Abu Simbel is met zijn enorme zittende Ramses II en zijn koningin Nefertari imposant. Ja, dat ben ik op de foto. Er schijnen hier massa’s toeristen te kunnen rondlopen, maar toen ik er was liepen er niet meer dan tien toeristen.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - de enorme beelden van Abu Simbel in Egypte
De enorme beelden van Abu Simbel in Egypte

De haven van Aswan voor de overtocht per ferry naar Sudan

De makkelijkste toegang vanuit Egypte tot Sudan is met de ferry over Lake Nasser naar Wadi Halfa. De haven was een drukte van belang. We vertrokken bij een mooie zonsondergang. Elke vierkante centimeter van het dek werd bezet door mensen en hun bagage. En er bleven maar meer mensen aan boord komen, inclusief onder politiebegeleiding een paar mannen met handboeien om.

Mijn top tien reisfoto's van Egypte - de haven in Aswan voor de ferry naar Sudan
De haven in Aswan voor de ferry naar Sudan

En dit was dan mijn top tien van mijn reisfoto’s van Egypte.

Mijn top tien van reisfoto's van Egypte

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren