Ik vond het bijzonder om in Sudan te zijn; geen land waarvan ik had gedacht er ooit te komen. De Nubiërs zijn zeer vriendelijk en heten mij regelmatig welkom. Hieronder beschrijf ik Sudan in dertien portretten, gekozen uit de vele portretten die ik in Sudan heb gemaakt.

Het is een bijzonder gesprek als ze vragen uit welk land ik kom: Nederland. Welke stad dan? Den Haag. Dan volgt vaak een voorzichtige glimlach, een knipoog of een nauwelijks waarneembare knik van het hoofd. De Sudanese president Omar al-Bashir wordt gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden door het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Geen onderwerp waarover hardop wordt gesproken in Sudan.

“Dan volgt vaak een voorzichtige glimlach, een knipoog of een nauwelijks waarneembare knik van het hoofd.”

De schoonheid van Sudan in dertien portretten

Sudan in dertien portretten - Koffievrouw in Wadi HalfaDeze koffievrouw in Waldi Halfa ging trots op de foto. Op diverse plekken verkochten vrouwen verse thee en koffie, met een paar stoelen of een bankje erbij om even te zitten. De koffiebonen werden ter plekke gebrand en gemalen.

Sudan in dertien portretten - Schipper met mobiele telefoonDeze schipper bracht me over de Nijl naar de Tempel van Soleb. Het mocht er allemaal eenvoudig uit zien, maar de schipper had wel een mobiel waarvan hij druk gebruikmaakte. De mobiele telefoon was duidelijk onmisbaar voor zijn werkzaamheden.

Sudan in dertien portretten - Twee jongens op de ezel ontmoeten elkaarLopend naar de derde cataract (stroomversnelling) van de Nijl in Sudan passer ik deze twee jongens. Het Nijlwater bracht heerlijke verkoeling op deze warme plek.

Sudan in dertien portretten - Grootvader, vader en zoon bij KermaBij de toegang tot het Kerma complex spreekt de man links op de foto me aan en vraagt even later of ik hem met zijn vader en zoon op de foto wil zetten.

Sudan in dertien portretten - Straatbeeld in DongolaEen straatbeeld in de stad Dongola, waar we op de markt spullen hebben gekocht voor het avondeten.

Sudan in dertien portretten - Op de foto met Sudanese studenten bij Jebel KarbalBij de UNESCO werelderfgoedsite Jebel Barkal in Noord-Sudan draaien Sudanese studenten de rollen om: hun camera’s flitsen als ik de tempel verlaat. Later vragen ze of ik samen met hen op de foto wil.

Sudan in dertien portretten - Bedoeïen bij kampeerplek in de woestijnDeze bedoeïen bezochten onze kampeerplek in de woestijn, niet ver van de piramiden van de koninklijke stad Meroë.

Sudan in dertien portretten - Man met ezel in ShendiMan met ezel op een rustigere straat in Shendi, een drukke, warme stad 150 kilometer ten noordoosten van Khartoum.

Sudan in dertien portretten - Man op ezel met zijn kudde koeïenEen boer te ezel die zijn koeien naar de volgende plek van bestemming brengt. We kampeerden hier in de woestijn niet ver van Shendi.

Sudan in dertien portretten - Sufi bij de Hamed el-Nil moskee in OmdurmanEen in rood en groen geklede Sufi aanhanger bij de Hamed al-Nil moskee in Omdurman, waar elke vrijdag de Halgt Zikr plaatsvindt met de bekende dansende derwisjen.

Sudan in dertien portretten - Vriendelijke man in OmdurmanVriendelijke man vastgelegd in Omdurman. Deze stad ligt op de westelijke oever van de Nijl, tegenover de hoofdstad Khartoum.

Sudan in dertien portretten - Man met boot op de Nijl bij Wadi MedaniEen man bestuurt zijn boot op de Nijl bij Wadi Medani, ten zuiden van Khartoum. Wadi Medani is een favoriete bestemming voor Sudanese bruidsparen.

Sudan in dertien portretten - Vrolijke marktverkoper in GedarefVrolijke verkoper op de markt in Gedaref, in het oosten van Sudan vlak voor de grens met Ethiopië.

En dit was Sudan in dertien portretten: een bijzonder land om eens te verkennen, niet in de laatste plaats vanwege zijn vriendelijke bevolking.

Bewaren

Bewaren

Bewaren