Ik heb de knoop doorgehakt: ik heb mijn baan opgezegd. En daarnaast ineens besloten om mijn huis te koop te zetten in plaats van te huur. De realisatie van mijn reiswensen is in een stroomversnelling gekomen.

Mijn baan opgezegd

In een vorige blog schreef ik over mijn opties om weer voor een langere tijd te reizen. En het is optie drie geworden: ik heb mijn baan opgezegd.

Ik kies voor flexibiliteit in plaats van baanzekerheid. Het verlangen om te kunnen gaan reizen zonder einddatum is te sterk. Ik wil de mogelijkheid hebben om interessante opties die zich voordoen te kunnen omarmen. Of het nu tijdelijk werk is dat me leuk lijkt, me verder willen ontwikkelen in fotografie of dat het budget onverwachts langer meegaat dan verwacht, dan wil ik dat kunnen doen.

“Ik heb mijn baan opgezegd.”

Baan opgezegd om te reizen - mijn laatste langere reis ging dwars door Afrika
Mijn laatste langere reis ging dwars door Afrika

Mijn huis te koop gezet

En nu creëer ik nog meer flexibiliteit, omdat ik onverwachts heb besloten mijn huis te koop te zetten. Ik heb eerder gedacht mijn huis te verhuren, maar de verhuurprijs viel me tegen. Vanwege de onzekerheden rondom verhuur had ik gehoopt op een verhuurprijs duidelijk boven mijn vaste lasten. Dat bleek niet het geval. Als er dan werkzaamheden nodig zijn of een verhuurder plots het contract opzegt, moet ik dat financieel opbrengen.

Verkoop werd ineens een optie toen de marktwaarde hoger bleek dan mijn hypotheek. Mijn hypotheek heeft jaren onder water gestaan. Kennelijk is de woningmarkt in Den Haag snel weer op gespannen voet komen te staan met de vraag. De laatste makelaar deed zijn taxatie op de donderdag voor mijn kerstvakantie en de maandag daarop heb ik besloten voor verkoop te gaan. Het was even wennen, maar het voordeel van meer flexibiliteit maakte het makkelijker om snel te schakelen. Daarnaast had ik al in mijn hoofd een keer te willen verhuizen naar een groenere locatie. Mijn kerstvakantie werd zo wel een klusvakantie om mijn huis helemaal klaar te stomen voor de foto’s op Funda.

Mijn baan opgezegd om te reizen - de eetkamer in mijn huis in Den Haag
De eetkamer in mijn huis in Den Haag

Voor dit huis heb ik 15 woonplekken gehad in 20 jaar en nu woon ik bijna tien jaar in dit huis. Het is echt mijn thuis. Dat gevoel had ik ook na terugkomst van mijn laatste reis van vijf maanden door Afrika. Maar tien jaar is een mooie tijd en ik ben benieuwd wat een nieuwe plek me gaat brengen.

Mijn reisbestemming

Ik heb goed gespaard, maar zonder inkomsten gaat geld uitgeven hard. Langzaam mijn weg kunnen vinden en veel over land reizen, vind ik belangrijker dan mijn top drie van reisbestemmingen te bezoeken. Ik wil nog zoveel landen graag zien, dat het geen probleem is een financieel voordeligere keuze te maken. Dus kies ik ervoor om te beginnen met goedkopere bestemmingen in Zuidoost-Azië. Nu alleen nog tijd maken om mijn eerste bestemming te bedenken en daarvoor mijn ticket te boeken.

Mijn baan opgezegd om te reizen - IJsland is prachtig, maar ik verlang nu naar warmere bestemmingen
IJsland is prachtig, maar ik verlang nu naar warmere bestemmingen

Volgende keer meer over mijn voorbereidingen in de komende maanden voor mijn wereldreis. Nu even genieten van het gevoel van vrijheid doordat ik mijn baan opgezegd heb.

Mijn baan opgezegd om te reizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren