Het summum van op safari gaan in Afrika zijn de Serengeti en Ngorongoro krater in Tanzania. Het aantal verschillende dieren bij elkaar is indrukwekkend.

Ik was van 1 tot en met 18 februari 2013 in Tanzania. Ik had mij aangesloten bij een jubileumreis van Baobab: van Caïro naar Kaapstad in vijf maanden. Met zes mensen legden we de hele afstand af. Andere medereizigers deden een of meerdere van de zes etappes. Met behulp van mijn reisdagboek van destijds kijk ik terug.

Met de boot naar Tanzania

Net als de reis van Egypte naar Sudan, gaat ook de reis van Uganda naar Tanzania per boot. En wel met de bananenboot van Bukoba in Uganda over het Victoriameer naar Mwanza in Tanzania. Ik noem het de bananenboot vanwege de grote hoeveelheden bananen aan boord, maar wellicht is de lading elke keer anders. Nu slapen we niet op het dek, maar hebben we de beschikking over een kleine cabine met een stapelbed. Zoals het hoort, worden we gewekt met de scheepshoorn wanneer we in de buurt van Mwanza zijn.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Met de boot van Uganda naar Tanzania over het Victoriameer
Met de boot van Uganda naar Tanzania over het Victoriameer

Lekker dwalen in Mwanza

Mwanza is geen toeristische bestemming, maar ik geniet ervan om door deze stad te dwalen. In de hoofdstraat zijn behoorlijk goede hotels met diverse dakterrassen om lekker van een drankje te genieten. Er is een openluchtmarkt langs een oude spoorrails en ook de overdekte markt verken ik. Lekker langs de oever van het Victoriameer gelopen waarbij ik onverwachts een Chinees restaurant met een veranda passeer. Even tijd voor lekkere loempia’s. Uiteindelijk loop ik omhoog door een wijk met grotere villa’s naar een mooi uitzicht over het meer en de stad.

 

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Openluchtmarkt in Mwanza in Tanzania
Openluchtmarkt in Mwanza in Tanzania

Mijn slechtste nacht ooit

Die avond eet ik in een goed uitziend lokaal restaurant naast de markthal. Ik kies voor een gerecht dat ik ook anderen zie eten: een stoofgerecht met aardappels. Hoewel mijn tafelgenoot niet ziek wordt, word ik dat wel. Na de buiktyfus opgelopen in Ethiopië, is dit de tweede keer dat ik goed ziek ben. Ook op mijn eerdere reizen heb ik dat niet in deze mate meegemaakt. Het leidt tot mijn slechtste nacht ooit, waarbij ik elke 15 minuten naar de WC moet. Mijn lichaam stroomt leeg uit twee lichaamsopeningen en van slaap is geen sprake. De tweede dag Mwanza kom ik niet verder dan even een dakterras bij een van de hotels in de buurt, maar daarna ga ik snel weer naar bed.

Serengeti en Ngorongoro: Ik krijg gezelschap als ik ziek een plekje opzoek in de schaduw
Ik krijg gezelschap wanneer ik ziek een plekje opzoek in de schaduw

‘Big five’ compleet in de Serengeti

Alleenreizend zou ik een reispauze hebben ingelast, maar nu gaat de reis onverbiddelijk door. Er zit niets anders op dan voor het eerst van mijn leven een diarreeremmer te gebruiken. Het fascineert me dat die inderdaad zo snel en goed werkt. Dus ik kan de truck in om naar Serengeti National Park te rijden.

Serengeti en Nogrongoro in Tanzania - Zonsopgang in Serengeti National Park in Tanzania
Zonsopgang in Serengeti National Park in Tanzania

De Serengeti is een enorm nationaal park met een oppervlakte van een derde van dat van Nederland. Het duurt dan ook wel even voordat er iets te spotten valt. In mijn eerste safari’s in Kenia had ik al leeuwinnen, olifanten, buffels en neushoorns gezien. Met het spotten van een luipaard in een boom is mijn ‘big five’ al compleet.

Ook twee leeuwinnen met vier jongen zijn een genoegen om eindeloos te bekijken. De twee leeuwinnen worden alert en houden hun blik gericht op een mogelijke prooi. Ze zetten de jacht in door eerst langzaam dichterbij te sluipen. Helaas komt er een 4WD aan rijden die tussen de leeuwinnen en hun prooi terechtkomt. Daardoor wordt de jacht stopgezet. Jammer.

“Met het spotten van een luipaard in een boom is mijn ‘big five’ compleet.”

Nog verder de Serengeti op krijg ik het verwachte beeld te zien van grote kuddes gnoes en zebra’s. Dat is een prachtig beeld om in werkelijkheid te ervaren. De aanblik van hyena’s vlak naast de truck zou ik niet direct prachtig noemen. Die beesten hebben toch een valse uitstraling.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Twee leeuwinnen in Serengeti National Park in Tanzania
Twee leeuwinnen in Serengeti National Park in Tanzania

Kamperen tussen de wilde dieren

Op weg naar de Ngorongoro krater passeren we diverse Masai dorpen. Een aantal huizen, gemaakt van takken en modder, wordt omringd door een afscherming van takken om wilde dieren tegen te houden. De Masai gaan gekleed in rode, paarse of blauwe geruite doeken. Niet ver van zo’n dorp kamperen we.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Masai dorp in de buurt van Ngorongoro
Masai dorp in de buurt van Ngorongoro

Al snel bereikt me de waarschuwing dat het toilethuis niet toegankelijk is, omdat er een olifant te dichtbij is gekomen. Ik ga natuurlijk wel even op gepaste afstand kijken. Dat blijkt niet het enige bezoek van wilde dieren aan de camping te zijn.

’s Nachts in de tent voel ik weerstand aan de andere kant van het tentdoek. Als ik mijn rugzak iets opzij duw, komt er een duw terug. Oké, niet bij nadenken. Maar dan moet ik naar de wc. Mijn tentgenoot blijkt ook wakker te zijn en ik vraag haar of zij iets gemerkt heeft. Zij heeft precies hetzelfde gemerkt en ook besloten maar te doen of haar neus bloedde. We voelen nu geen beesten meer aan de buitenkant liggen, dus ik ga toch naar het toilet. De volgende ochtend is onze tentzak verdwenen en teruggevonden in het struikgewas blijken er happen uitgenomen. Dus waarschijnlijk hebben we een deel van de nacht tegen hyena’s aan gelegen, slechts gescheiden door het tentdoek.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - De Ngorongoro-krater in Tanzania
De Ngorongoro-krater in Tanzania

De overvloed aan wilde dieren in Ngorongoro

Ngorongoro is absoluut fantastisch. Het is een mekka voor het zien van veel wilde dieren van zeer dichtbij. De Ngorongoro is een caldera: een geïmplodeerde krater van een vulkaan. Door de hoge kraterwanden is het een redelijk afgesloten gebied. De kraterbodem is ongeveer 260 vierkante kilometer.

Het is bijzonder om gnoes te zien die aan het bevallen zijn of net een jong hebben geworpen. En ik kan ook van heel dichtbij een mannetjesleeuw bekijken. Zo’n vijftien leeuwen hebben net de succesvolle jacht op een gnoe afgerond en gaan liggen in schaduw van de jeeps om bij te komen. Mijn arm houd ik dus maar binnenboord. Er is ook een meer in de krater waar flamingo’s zijn neergestreken. In een bosrijker deel van de krater leven ook veel apen en olifanten. Ik heb nooit gedacht op een meter afstand van een wilde olifant te komen. Alleen giraffen kom je hier niet tegen, want die kunnen niet de steile kraterwand afdalen.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Jonge zebra’s in de Ngorongoro-krater in Tanzania
Jonge zebra’s in de Ngorongoro-krater in Tanzania

Een snelle beslissing: op naar Arusha

Als soloreiziger is het soms wel een beproeving aan een groepsreis deel te nemen. Na zo’n drie maanden onderweg te zijn, heb ik behoefte aan meer tijd voor mezelf. Mijn tentgenoot herkent het gevoel en we besluiten samen te kijken of we kunnen ‘ontsnappen’. Nog in de Ngorongoro-krater horen we dat een van de jeeps waarschijnlijk doorrijdt naar de stad Arusha. Dat is onze kans. Voor een klein bedrag wil hij ons wel meenemen. Snel de tassen pakken en er vandoor. Heerlijk, zo’n snelle actie.

“Dus waarschijnlijk hebben we een deel van de nacht tegen hyena’s aan gelegen, slechts gescheiden door het tentdoek.”

Onderweg schrikken we van geweerschoten. Ook de chauffeur schrikt en zet de jeep aan de kant. Hij probeert te achterhalen waar de schoten vandaan komen. Dan blijkt er een militair oefenterrein aan de overkant van de weg te liggen. De chauffeur biedt ons een snack aan: rode banaan. Ik heb er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik ze eerder heb gezien. Ze zijn minder zoet en frisser van smaak dan de bekende gele bananen.

In Arusha vinden we snel een hotel. De stad met zo’n 270 duizend inwoners doet moderner en gezelliger aan dan Mwanza. ’s Avonds gaan we lekker uit eten. We kiezen dit keer voor een modern uitziend restaurant met een vrij Westers menu en wifi. Ook wel eens lekker ter afwisseling. Na nog een dag in Arusha doorgebracht te hebben, besluit mijn tentgenoot naar Zanzibar te vliegen. Ik boek een vlucht naar Dar es Salaam om daarna voor het eerst van mijn leven een paar dagen door te brengen in all-inclusive resort.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Een haven aan de rand van Dar es Salaam in Tanzania
Een haven aan de rand van Dar es Salaam in Tanzania

Genieten van de rust en luxe in Ras Kutani

Na een nacht en een dag in Dar es Salaam reis ik per taxi door naar Ras Kutani. Aan de rand van Dar es Salaam moet de taxi eerst de ferry nemen. Ik mag niet in de taxi blijven zitten, maar moet mij mengen tussen de drukte van honderden mensen op de ferry. Ik zie nog een andere blanke in de mensenmassa. Als de taxichauffeur mij weer gevonden heeft, gaat de rit door. Het grootste nadeel van dit taxiritje: de ene kakkerlak na de andere komt de achterbank opgelopen. “Oh sorry, mijn vrouw gebruikt mijn taxi weleens om kippen en hun voer te vervoeren”, zegt de taxichauffeur.

Ras Kutani blijkt compleet fantastisch. Ik heb een van de negen strandhuisjes gereserveerd, maar ik word verrast met een upgrade naar een van de vier suites. Ik krijg de allerlaatste suite in de rij die hogerop in absolute privacy ligt. Vanuit een loungebank op de veranda kijk ik over de palmbomen heen naar de oceaan. Vanaf de veranda stap ik zo mijn eigen privé-zwembadje in. Het genieten van het uitzicht en het lezen op de veranda verveelt me geen moment. En dan is er altijd nog de afwisseling van een strandwandeling en heerlijke maaltijden. Ik laat al mijn kleren wassen. En ook te gek: even geen wekker maar heerlijk elke ochtend uitslapen. Dat wordt weer afkicken en terug de ‘vervuiling’ in: geen schone nagels meer, gestreken kleding en kreeft :-)).

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Het strand van Ras Kutani in Tanzania
Het strand van Ras Kutani in Tanzania

Nog meer safari’s blijven de moeite waard

Als ik afscheid heb genomen van drie dagen luxe en schoonheid, sluit ik me weer aan bij de groep. Mikumi National Park en Ruaha National Park staan nog op het programma op weg naar Malawi. Toch verveelt de zoveelste safari me niet. Elk park heeft weer andere landschappen en andere dieren om te zien. Onze vrouwelijke gids voor het Mikumi National Park lijkt zo uit de directiekamer gestapt te zijn met haar rok en hakken. Bij de ingang van het Ruaha National Park spot ik een geel wevervogeltje die een nest aan het bouwen is. Geduldig wacht ik tot hij weer tevoorschijn komt om een foto te kunnen maken. In Ruaha komen de koedoe en de grote koedoe voor. Ik zit lekker op een van de dakstoelen boven in de truck om ook van deze safari te genieten.

Serengeti en Ngorongoro in Tanzania - Koedoes in Ruaha National Park in Tanzania
Koedoes in Ruaha National Park in Tanzania

Nagenietend van de pracht van de Serengeti en Ngorongoro rijden we Malawi binnen.

De pracht van de Serengeti en Ngorongoro in TanzaniaBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren