Een bezoek aan de Hamid al-Nil Moskee in Omdurman (Sudan) aan het einde van een vrijdagmiddag is aan te raden. Wat een energie van de dansende derwisjen! Een portret van de Halgt Zikr bijeenkomst in zestien foto’s.

“Wat een energie van de dansende derwisjen!”

 De Hamid al-Nil Moskee in Omdurman

Omdurman ligt op de westelijke oever van de Nijl, tegenover de hoofdstad van Sudan, Khartoum. Voordat je bij de Hamid al-Nil Moskee zelf bent, loop je eerst over de begraafplaats. Ook Sufi-voorvader Hamed al-Nil ligt hier in een tombe begraven. Reden voor zijn volgelingen hier elke vrijdag aan het eind van de middag bijeen te komen voor de ‘Halgt Zikr’ ter verering van Allah.

Een vreemd voorproefje

De eerste trommels klinken. In een kleine kring lopen drie trommelaars. Twee mannen dansen. Er wordt op het ritme van de trommels meegeklapt. De dansers krijgen biljetten toegestopt. Het doet vreemd aan en voelt niet als de beroemde Halgt Zikr.

De dansende derwisjen

Dan komt er een stoet aangelopen. De in het groen geklede mannen zijn lid van de islamitische Sufi-orde. Een aantal voorgangers, met stokken in hun hand, leiden de volgingen in gebed. Met een trom wordt het ritme aangegeven. Er wordt gezongen en gedanst, tot trance aan toe.

Het publiek bij de Halgt Zikr

De in het wit geklede Sudanese mannen staan in een kring om de volgelingen heen. Ze klappen en stampen op het ritme mee. De vrouwen zitten en staan dichtbij de moskee zelf, gekleed in kleurrijke doeken. Toeristen lopen er tussendoor.

Vier close-up portretten van de aanwezigen

Ik heb hier eindeloos close-ups gemaakt met mijn telelens. Een paar ervan wil ik jullie niet onthouden.

De Halgt Zikr met de dansende derwisjen is een ongelooflijk spektakel dat je niet mag missen als je in Khartoum bent.

Dansende derwisjen in Sudan

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren