Op diverse plekken in de stad kun je de skyline van Kuala Lumpur bewonderen. Vaak met de Petronas Twin Towers als herkenbaar middelpunt, zowel bij daglicht als in het donker. Mijn favoriet is de skyline in het donker vanaf de Kuala Lumpur Toren.

“De meeste mensen maken foto’s met hun smartphone.”

De skyline vanaf Bukit Nanas (Ananas Heuvel)

Middenin het centrum van Kuala Lumpur ligt nog een stuk origineel tropisch oerwoud. Via houten loopbruggen wandel je door de boomtoppen. Dit geeft je niet alleen doorkijkjes op de stad maar brengt je ook naar de Kuala Lumpur Toren. De toegang vind je langs Jalan Raja Chulan.

Skyline van Kuala Lumpur vanaf de loopbrug in Bukit Nanas
De skyline van Kuala Lumpur vanaf de loopbrug in Bukit Nanas

De skyline vanaf Titiwangsa Park

Titiwangsa Park ligt ten noorden van het centrum van Kuala Lumpur. De Lonely Planet gids voor Maleisië geeft aan dat dit park tien minuten lopen ligt vanaf de metrohalte Titiwangsa. Dat is echt te optimistisch gesteld. Zelfs met behulp van een routeplanner heb ik geen route van tien minuten lopen kunnen vinden. De kortste afstand is nog steeds twee kilometer en kost je zeker een half uur lopen vanwege de warmte. De route vinden is ook niet makkelijk doordat twee grote wegen tussen het park en het metrostation doorlopen. Ik vind het leuk om gewone woonwijken te voet te doorkruizen, maar in dit geval zou ik zeker in de middaghitte een taxi of ander transport aanraden.

Juist in de middaghitte biedt dit park schaduw en een frisse wind over het water. Er zijn diverse bankjes en een overvloed aan fietsen om te huren voor een rondje park. Naast zicht op de skyline van Kuala Lumpur, word ik verrast door een grote varaan die langs liep.

Skyline van Kuala Lumpur vanaf Titiwangsa Park
De skyline van Kuala Lumpur vanaf Titiwangsa Park

De skyline vanaf de Skybridge tussen de Petronas Twin Towers

De Skybridge tussen de Petronas Twin Towers is met een rondleiding te bezoeken (17 euro). De rondleiding bestaat uit een kwartier tijd op de Skybridge en 25 minuten op de 86ste etage. Er is verder geen uitgebreid verhaal tijdens de rondleiding. De rondleiding is strak georganiseerd met een kleurcode voor elke groep toeristen. Je wordt per kleur geroepen als je weer verder moet. Foto’s maak je door het glas, dus spiegeling kan een probleem zijn.

Skyline van Kuala Lumpur vanaf de skybridge tussen de Petronas Twin Towers
De skyline van Kuala Lumpur vanaf de Skybridge tussen de Petronas Twin Towers

De skyline vanaf de 86ste etage van de Petronas Twin Towers

Vanaf ruim 300 meter kijk je bovenop de stad. Je kunt duidelijk de verschillende wijken van Kuala Lumpur zien met hun verschillende karakters. Een deel laagbouw met blauwe, groene en bruine daken en diverse gekleurde muren, een deel waarin hoogbouw is geconcentreerd in het financiële centrum van Kuala Lumpur, groepen hoge woonflats en verderop beboste heuvels. De stad wordt doorsneden door grote autowegen.

Skyline van Kuala Lumpur vanaf de 86ste etage van de Petronas Twin Towers
De skyline van Kuala Lumpur vanaf de 86ste etage van de Petronas Twin Towers

De skyline vanaf de Kuala Lumpur Toren

De hoge communicatietoren in het centrum van Kuala Lumpur (Menara (Toren) Kuala Lumpur) heeft een open Skydeck en een dicht observatiedek. Met alle raamkozijnen en spiegelingen in de ramen vind ik het observatiedek geen handige plek voor het maken van foto’s van de skyline. Het relatief dure Skydeck geeft een spectaculair uitzicht over Kuala Lumpur. Die 21 euro zijn dat uitzicht wat mij betreft waard. De rondleiding in de Petronas Twin Towers van 17 euro heeft het sentiment van in de beroemde torens te zijn. Als je moet kiezen, dan raad ik je toch de Menara Kuala Lumpur aan, zeker als je graag fotografeert. Als je aan het eind van de middag gaat, kun je het uitzicht bewonderen bij daglicht, zonsondergang en in het donker. En doordat het een open dek is met een niet te hoge perspexafscheiding, kun je het uitzicht ook goed vastleggen.

Skyline van Kuala Lumpur - De Petronas Twin Towers en het stadscentrum vanaf de Kuala Lumpur Toren
De Petronas Twin Towers en het stadscentrum vanaf de Kuala Lumpur Toren

De skyline vanaf Kuala Lumpur Toren in het donker

De meeste mensen op de toren maken foto’s met hun smartphone. Met mijn spiegelreflexcamera ben ik echt een uitzondering. En als je dan ook nog een statief bij je hebt, dwing je respect af. En met een statief kun je langere belichtingen gebruiken om het uitzicht over nachtelijk Kuala Lumpur goed vast te leggen. Ik geniet om Kuala Lumpur 300 graden rondom te fotograferen. Het beste uitzicht op de Petronas Twin Towers is vanuit de Skybar, maar daarvoor vragen ze een extra cameratoeslag. En vlak voor de ingang van de bar kun je de Petronas Twin Towers met het centrum ook fotograferen.

Skyline van Kuala Lumpur - Nachtelijk Kuala Lumpur vanaf de Kuala Lumpur Toren
Nachtelijk Kuala Lumpur vanaf de Kuala Lumpur Toren

Naast het eten (zie opmerking in dit blog) was de skyline van Kuala Lumpur zeker een tweede hoogtepunt.

Bewonder de skyline van Kuala Lumpur